Afbeelding

Kunst- en kijkwerk bij Topstukken on Tour

Cultuur

Sint-Oedenrode - Vier enorme replica’s van top-schilderijen kregen op woensdag 7 september de volle aandacht van zeker 25 belangstellenden. Daar zorgde een medewerkster van het Mauritshuis en kunstkenner uit Den Haag voor die speciaal naar Roois Odendael was gekomen om de toeschouwers op meer dan één manier naar kunstwerken te laten kijken. Wat zie je? Wat valt je op? Waarom heeft een kunstzinnige dochter haar vriendelijke vader ooit geportretteerd, juist op deze manier? Gekleed in het zwart en gezeten in het donker terwijl het licht valt op zijn vriendelijk gezicht. Wat valt je op in zijn houding? Trots?

Op klanken van de boogie-woogie dansen de blikken over het allerlaatste beroemde kunstwerk van Mondriaan. En gekker en afwisselender moet het niet worden, een klompendansende man in Volendam trekt wel erg veel aandacht op de kade. Het is zeker kermis daar? Een borreltje te veel?

De fantasie van de aanwezigen werd zeker geprikkeld door een romantisch tafereel in een zuidelijke omgeving. Een mooie dame op de marmeren bank met aan haar zijde, ja wie? Haar minnaar? Haar vriendin die haar geheimen influistert? De tuinman die zich heeft vermomd? In elk geval een figuur in mysterieuze gewaden. De kijker zal het nooit weten, maar bedenkt zijn eigen verhaal. Dat is wat hier letterlijk gebeurt.

Deze ochtend hebben veel liefhebbers van kunst geleerd met andere ogen te kijken en bovendien ‘het licht in de kunst’ gezien. “Bijzonder. Heel bijzonder. Met dank aan gastvrij Odendael dat graag wilde samenwerken in dit project ‘Topstukken on Tour’ met commissie cultuur van Senior-Rooi”, aldus de organisatie.