Erry Dortmans
Erry Dortmans Foto: Eva Jansen

Erry brengt fotografische schilderijen tot leven

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Ze heeft al eerder geïmponeerd met haar project “De Rooise mens voor de lens”, maar de nieuwe projecten die Erry Dortmans vanaf donderdag 29 juli gaat exposeren in Ontmoetingscentrum Creatief Rooi zijn opnieuw uniek en geven op een heel uitzonderlijke wijze haar passie weer. Erry Dortmans brengt de oude meesters tot leven en brengt het rijksmuseumgevoel naar Sint-Oedenrode. 

De aardappeleters maar dan anders
In zeven portretten brengt Erry het beroemde schilderij “De aardappeleters” van Vincent van Gogh opnieuw tot leven. In elk portret staat het plaggenhutje als decor centraal, maar schuiven verschillende leeftijdsperiodes van ons leven aan tafel. Zo zien we de holbewoners als aardappeleters, de kids met Macdonald, de jongvolwassenen met de vette hap, de hippies met sherry, dieet en fonduepannetje. Als slagroom op de taart schuiven de bestuurders van Creatief Rooi aan de tafel in het plaggenhutje. 

Het laatste avondmaal in een nieuw jasje
Dit project ontstond in de Coronatijd, toen kunstenaars in Creatief Rooi met de nodige hobbels moesten exposeren. Door de lockdown gingen de deuren van het Centrum regelmatig dicht en weer open. Uit respect voor de volharding waarmee alle betrokkenen doorgingen, heeft Erry het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci gecreëerd met als figuranten de exposanten van Creatief Rooi van 2020. Dit kunstwerk is 3,5 meter breed en 1.90 hoog en zeker de moeite van het bekijken waard.

Kunstmarkt Rooi Martre
Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van deze bijzondere werken van Erry Dortmans, start de expositie al tijdens de kunstmarkt Rooi Martre. Deze vindt plaats op 31 juli en 14 augustus op het pleintje voor Ontmoetingscentrum Creatief Rooi aan de Borchgrave te Sint-Oedenrode. Speciaal op deze dagen biedt Erry de bezoekers de gelegenheid om in een oude meestersfeer een portret te laten maken. Je kunt je daarvoor opgeven via Erry@ziggo.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Vooruitlopend op haar volgende project “Het huishouden van Jan Steen” presenteert Erry op zondag 14 augustus om 13.00 uur een modeshow bij Creatief Rooi van kleding die de mensen in de jaren 1600 droegen. Ga mee terug in de Fashion van de jaren 1600 – 1700 en ontdek wat we de volgende keer van Erry Dortmans kunnen verwachten.