Mabel Mulder is creatief bezig.
Mabel Mulder is creatief bezig.

Exposant van de maand mei: Mabel Mulder

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi aan de Borchgrave gaan maandelijks meerdere kunstenaars exposeren. In DeMooiRooiKrant laten we enkele van hen voorbijkomen. In deze aflevering spreken we met beeldhouwster Mabel Mulder, die in de maand mei gaat exposeren bij Creatief Rooi.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Mabel Mulder. Ik maak beelden in steen en beelden op steen. Samen met mijn man en onze drie kinderen woon ik in Best. Ik ben geboren in 1965 in Stad-Delden, een klein stadje, bekend van landgoed Twickel. Tot mijn 19e woonde ik in Twente, maar na het behalen van mijn vwo-diploma wist ik dat uit boeken studeren niet mijn ding was. Ik wilde creatief bezig zijn. Dat creatieve heb ik van mijn vader, die tekende en schilderde. Ik tekende als puber vooral paarden na voor vriendinnen en wilde meer hiervan.”

Hoe was het verloop van je carrière? 
“Voor de opleiding tot teken-/ handvaardigheidsdocent ben ik naar Tilburg verhuisd en in januari 1990 studeerde ik af met als specialisatie grafiek. Ik ben toen in Tilburg blijven hangen, want ik kon meteen aan de slag op De Rooi Pannen als docent Handvaardigheid. Daar kwamen al snel andere creatieve vakken bij, waaronder multimedia. Dit bevalt nog steeds prima, maar het nam niet mijn honger weg naar zelf beeldend bezig zijn. Eerst heb ik me verdiept in keramiek, maar sinds 2011 weet ik dat beeldhouwen in steen ook echt mijn ding is. In alle rust me verliezen in wat er onder mijn handen ontstaat. Via de noodzaak mijn leerlingen te leren werken in Illustrator en Photoshop, kon ik ook eigen beelden grafisch bewerken en ontwerpen. Dat mag ik ook inzetten voor Kunstroute Best (sinds 2015 in het bestuur) en Stichting KuBra (kunstenaars Brabant).”

Heb je een eigen stijl?
“Ik vind niet dat ik te vangen ben in een stijl. Ik reageer op wat ik zie en speel daarmee. Met mijn fotografie probeer ik een twist te geven aan de realiteit door mijn beelden in een andere omgeving te plaatsen of ze te verwerken tot patroon. Of door kleine details enorm uit te vergroten en van kleur te veranderen.”

Wat exposeer je in Ontmoetingscentrum Creatief Rooi?
“Er zal een aantal litho’s van mij te zien zijn, naast een aantal fotografische bewerkingen van mijn stenen beelden. De afwisseling tussen verschillende disciplines houdt het voor mij spannend en interessant. Het gaat mij echt om het “spelen” met beeld. En indirect zijn er dus ook een aantal stenen beelden aanwezig.”

Naast Mabel Mulder, exposeren in de maand mei ook nog Hélène Stienen met schilderijen, Groep Rinske Gravelijn met werken met wol en Hennie van Grinsven met schilderijen. Creatief Rooi is voor bezoekers geopend vanaf donderdagmiddag tot en met zaterdagmiddag en op koopzondagen. Voor de openingstijden en andere informatie kijk op www.creatiefrooi.org.