Afbeelding
Foto: Ellis Rijkers

Exposant van de Maand: Ellis Rijkers

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi aan de Borchgrave gaan maandelijks meerdere kunstenaars exposeren. In DeMooiRooiKrant laten we enkele van hen voorbijkomen. In deze aflevering spreken we met fotografe Ellis Rijkers, die in de maand oktober gaat exposeren in Creatief Rooi.

Kun je je even voorstellen?
“Ik ben Ellis Rijkers, 52 jaar en geboren en getogen in Nijnsel. Ik woon al 52 jaar in de Jasmijnstraat en ben getrouwd met John van der Velden. Ik heb 2 kinderen, Noor van 24 jaar en Koen van 18 jaar. Vroeger heb ik op de MDGO vz gezeten. Heb daarna jaren gewerkt in een verzorgingshuis en vervolgens op de poli interne in Bernhoven. Na de geboorte van Koen ben ik gestopt en ben ik steeds meer aan fotografie gaan doen. Eerst als hobby, maar 6,5 jaar geleden heb ik me officieel ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Dat vond ik een hele spannende stap. Maar uiteindelijk is het een hele goede stap geweest.”

Welke stijl van fotografie heeft op dit moment je voorkeur?
“Ik houd heel erg van portretfotografie. Ik ben echt een mensenmens en hoor graag de verhalen. Mooie portretfoto’s zijn een mooie herinnering. Op de lagere school worden ieder jaar schoolfoto’s gemaakt van de kinderen. Maar juist voor oudere mensen vind ik het belangrijk en leuk om mooie portretfoto’s te maken. Waar ik ook heel blij van word is het maken van foto’s met een verhaal. Zoals ons boek “Hoe gaoget mi oew?” waarin mensen vertellen hoe het in de eerste coronagolf met ze ging. Al die mooie mensen die ik mocht ontmoeten en vast mocht leggen op de foto. Daar word ik heel gelukkig van.”

Wat vind je zo bijzonder aan jouw hobby of aan het product dat je maakt?
“Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen, want als je op je gemak bent dan straal je op de foto. Als het mogelijk is begin ik het liefst met een “bekske” koffie om elkaar wat beter te leren kennen en te zorgen dat mensen zich meer ontspannen. Ik houd erg van gezelligheid, dus bakkie gaat er altijd in. Ik wil mensen graag een mooie herinnering geven. Heel trots ben ik als klanten de foto’s die ik heb gemaakt op wanddecoratie laten afdrukken. Dat voelt altijd heel speciaal.

Wat ga je exposeren in Creatief Rooi?
Portretfoto’s in zwart/wit met de naam “HANDtekening”. Spontane portretten die het karakter van iemand laten zien. Ik geniet van het menselijke contact tijdens het fotograferen en leg ook in mijn werk de focus op de mens achter het gezicht. Ogen zijn daarbij belangrijk, maar ook handen kunnen veel vertellen over iemands karakter en leven. Handen gebruiken we om onze gevoelens te laten zien, contact te zoeken en de wereld te ontdekken. Dat laat ik zien in mijn serie “HANDtekening”. Ik heb met enorm veel liefde en plezier mijn camera ter hand genomen om deze portretten te maken.”

Naast fotografe Ellis Rijkers exposeren in de maand oktober ook nog Emmy Schippers met keramiek, Marijke Maas en Lena Bakker met schilderijen en Karin van Vlerken met diverse kunstuitingen. Creatief Rooi is voor bezoekers geopend vanaf donderdagmiddag tot en met zaterdagmiddag en op koopzondagen. Voor de openingstijden en andere informatie kijk op www.creatiefrooi.org.