Deze foto zegt alles!
Deze foto zegt alles! Foto: cor van oorschot

Bruisend Muziektheater voor de scholen

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - De pakkende titel ‘Be Mozart’, zegt precies wat maar liefst 350 Rooise basisschoolleerlingen dinsdag 17 mei hebben kunnen meemaken. ‘Mee- maken’ duidt op de betrokkenheid en interactie tussen de uitvoerenden en hun best wel onstuimig, nieuwsgierig en talrijk jong publiek.  Geweldig dat zoveel scholen ingegaan zijn op dit aanbod van het Roois Kultuur Kontakt: Een cadeautje voor de kinderen dat ze niet gauw zullen vergeten en dat hopelijk de kennis van en liefde voor de muziek van Mozart aangewakkerd heeft.

Door: Mattie De Schepper

Ervaren, professioneel gezelschap 
Acteur/verteller/ zanger /violist en artistiek leider Ton Meijer wist meteen hoe hij dit jeugdig publiek voor zich kon winnen. Gaandeweg het verhaal over Mozart werd er constant beroep gedaan op de kennis en het voorstellingsvermogen van de kinderen. Hoe was het om in de tijd van Mozart te leven, wat hadden we toen niet wat we nu wel hebben? Hoe is het om een wonderkind te zijn? Prachtig om te zien hoe de kinderen reageerden en hoe spontaan ze ingingen om zelf even Mozart te zijn. Met veel humor en didactisch inzicht wist Ton Meijer samen met sopraan Marije van Stralen, violiste Marieke de Bruijn, cellist Jos Teeken en Klaveciniste Christina Edelen deze muzikaal hoogstaande theaterproductie tot een succes te maken.

Educatief programma 
Deze voorstelling zit wel zo goed in elkaar. Het Historisch kader waarin het ‘Wonderkind’ Mozart opgroeide en reizen maakte, werd gaandeweg opgebouwd, geïllustreerd met luistervoorbeelden en gespeelde scènes waar kinderen bij betrokken werden. Knap hoe Ton Meijer de beleving van de muziek in Kastelen, Paleizen en in kerken voor de elite voorstelde en stil stond bij de cultuurveranderingen ten tijde van Mozart. De concertzaal in Wenen werd toen toegankelijk voor het gewone volk zoals timmerlui, bakkers en dakbedekkers: die moesten - net als de kinderen in deze zaal - ook wennen om stil te zijn om te kunnen luisteren. Dat bleek een hele opgave.

Gelukkig werden genoeg momenten ingelast die de aandacht vasthielden. De kinderen schokten met z’n allen mee in de postkoets en menden de paarden op het metrum van de gespeelde muziek. 

Sopraan Marijke van Straten, bleek met haar heldere stem en elegante verschijning een ideale Mozart vertolkster te zijn. Toen zij met Ton Meijer een duet danste, kon de pret niet op, zeker op het moment dat de klassieke danspassen en bewegingen omsloegen naar een hippe versie die ze gretig overnamen. Een jongen op de eerste rij ontpopte zich op het podium als sterzanger in de aria van ’De koningin van de nacht’. Anderen werden - zich gesteund wetende door de echte instrumentalisten - even cellist of violist. Imitatie bleek de tovertruc om de aandacht te houden. Het enthousiasme van de grote meerderheid won het gelukkig van de enkele stoorzenders.

Groot compliment en dank voor deze voorstelling, aan Ton Meijer en zijn uitstekende mede musici, aan de organisatoren en mensen van Mariëndael. Buitenkomend, liep ik langs een grote groep vertrekkende schoolkinderen die fietsend, luid zingend, zich nog even Mozartvertolkers waanden. 

Afbeelding