Afbeelding
Foto: Hanka van de Ven

Foto van de Maand: de kwal van Hanka van de Ven

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Al een aantal jaren schrijf ik maandelijks een verhaaltje over een foto die op een clubavond van FotoclubRooi in het bijzonder de aandacht heeft getrokken. Het afgelopen anderhalf jaar heeft deze rubriek echter plat gelegen. De oorzaak is duidelijk. Gedurende de coronatijd zijn de leden van FotoclubRooi niet bij elkaar gekomen om elkaars werk te bespreken. Op de laatste dinsdag van september hebben we sinds lange tijd weer een fysieke bijeenkomst gehouden. Als leden hopen we dat dit zonder onderbreking maandelijks kan gebeuren.

Door: Hans Vervloed

Op de avond van 28 september werden relatief veel goede foto’s gepresenteerd. Het is duidelijk dat de fotografen er weer behoefte aan hebben hun creativiteit de ruimte te geven. Eén van de foto’s was bijgaande foto van Hanka van de Ven. Aan de hondensporen in het zand is te zien dat Hanka niet alleen op het strand wandelde toen ze iets opvallends opmerkte. Ze had geen camera bij zich, maar gelukkig wel haar telefoon. Daarmee nam ze deze bijzondere foto.
Het blauwe voorwerp lijkt bij de eerste blik op een metalen helm, maar het kan ook iets zijn dat door een bezoeker van een andere planeet achteloos is achtergelaten. De natuurliefhebber herkent natuurlijk meteen een kwal, al is de kleur afwijkend. Niet bepaald een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar juist de kleur en de glans maken de kwal als onderwerp voor een foto interessant. De tinten van het (overleden) dier passen prachtig bij die van de bewolkte lucht, terwijl het zeeschuim dat het dier omringt een mooie aanvulling is op de zee. De foto is door deze elementen niet een foto van een kwal maar een compositie rond een kwal. De fotograaf is voor het verkrijgen van het gewenste resultaat diep door de knieën gegaan om alle beeldelementen goed op de foto te krijgen. Staande, met een recht naar beneden genomen foto, zou je als resultaat alleen een dode kwal in het zand als resultaat krijgen. Een dode kwal is geen aangenaam beeld, maar door de juiste elementen vanuit het juiste standpunt in beeld te brengen wordt ook een dode kwal het stralend middelpunt van een compositie.

TIP. De foto laat zien dat de kwaliteit van de camera’s in smartphones ten opzichte van een aantal jaren sterk is verbeterd. Je kunt weliswaar geen invloed uitoefenen op de camera-instellingen, maar er door de keuze van een juist standpunt mooie foto’s mee maken. Experimenteer dus vooral met verschillende standpunten, bijvoorbeeld door de foto niet steeds op ooghoogte te nemen. Ga eens door de knieën of op de grond liggen. Of ga op een stoel staan.