Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Kunst, muziek, theater en poëzie bij de Knoptoren

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode  - Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn de Open Monumentendagen. Er zijn dan verschillende monumenten in Meierijstad van binnen te bekijken. Dit jaar worden deze dagen in en om de Knoptoren in Sint-Oedenrode, bij wijze van proefproject, gecombineerd met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. De toren is open voor beklimmingen en kunst, muziek, theater en poëzie vinden hun podium rondom de kerk.

Op zaterdag 11 september vormt de voordracht van een gedicht van stadsdichter Rick Terwindt de aftrap voor tal van activiteiten in en om de Knoptoren. Tijdens het beklimmen van de toren kan het recente kunstproject van kunstenaar Geert Mul worden bewonderd. Dit verassende kunstwerk, gerealiseerd in opdracht van de Kunststichting Meierijstad, bestaat uit onder meer 14 ‘geschiedenisjes’. Dit zijn afbeeldingen in de nissen van het trappenhuis van de toren die refereren aan de geschiedenis van de Knoptoren. Op de kerkzolder beleeft de bezoeker het verhaal van het monument Knoptoren en op de uurwerkzolder volgt een zeer verrassend ‘uitzicht’. Ook met beide benen op de grond is er volop te beleven! Er is – op het kleine kerkhof - een tentoonstelling van beeldhouwerscollectief ‘Het Artsenaal’ en leden van het Roois Theater nemen bezoekers aan de hand van historische beschrijvingen van de Rooise Koster Brock mee naar het verleden van de Meierij. Dit wordt muzikaal opgefleurd door een doedelzakspeler. De heemkundige kring ‘De Oude Vrijheid’, gevestigd in het nabijgelegen voormalige doodgravershuisje, stelt een archeologiewandeling beschikbaar. Wethouder erfgoed Coby van der Pas: “We willen onze monumenten koesteren en hier zuinig op zijn en tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat ze gebruikt kunnen worden. Dit zorgt er immers voor dat ze er toe blijven doen. Eerder dit jaar hebben we als gemeente het uitvoeringsplan bij de nieuwe Erfgoedvisie voor Meierijstad vastgesteld. Een van de plannen was is om de Open Monumentendag door te ontwikkelen tot een podium voor kunst (beeldende kunst, muziek, dans en poëzie). Dit maakt erfgoed extra beleefbaar. Fijn dat de Stichting Knoptoren hieraan wil meewerken. Ik hoop dat dit ook andere verenigingen en culturele instellingen de komende Monumentendagen inspireert om binnen onze Meierijstad dit ook samen op te pakken. “

Gerdien van den Brand namens stichting Knoptoren: ”De oudste kerk van Meierijstad, baken aan de A50, nodigt iedereen in Meierijstad uit om te komen kennismaken met de Knoptoren, onderdeel van een beschermd dorpsgezicht waar we heel trots op zijn.” Bezoekers zijn van harte welkom op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 12 september van 10.00 tot 14.00 uur. De Knoptoren is te vinden aan de Eerschotsestraat te Sint-Oedenrode. De toegang is gratis. I.v.m. de beperkte parkeergelegenheid is het handig om op te fiets te komen.