Logo mooirooi.nl
Een mooi plaatje op een bekende plek voor veel Rooienaren.   | Fotonummer: 4e09f5
Een mooi plaatje op een bekende plek voor veel Rooienaren.
MooiPapgat.nl St.Oedenrode

Papgat Carnaval gezegend in Tours

  Cultuur

Sint-Oedenrode – Het is één van die mooie tradities die Papgat rijk is… Jaarlijks rijden de prins en adjudant met een delegatie van De Deurdouwers naar Tours (F) om daar de Rooise carnaval te laten zegenen. Ook dit keer leverde dat een avontuur op. In zijn column vertelt Prins Twan er over.

"Vorige week vertelde ik jullie al via deze weg dat we naar Tours zouden gaan. Afgelopen vrijdagochtend verzamelden Rolph, Lamber van den Biggelaar en ik bij Harrie van de Ven. Al daar stond een lekker ontbijt klaar. Na het ontbijt is Harrie achter het stuur gaan zitten van de prinsmobiel en hebben we koers gezet richting Tours. Het rijden ging redelijk goed tot Parijs. Daar gaf de navigatie aan dat er teveel file was en dat we beter konden afsnijden, dwars door Parijs. Toen we vervolgens van de snelweg kwamen, leek het ons een goed idee om een foto te maken met de prinsmobiel bij de Eiffeltoren. Dit leek op de kaart maar een klein stukje, maar na wat omzwervingen en een stuk busbaan waren we toch pas na ruim een uur bij de Eiffeltoren beland. Daar snel een foto gemaakt en de weg vervolgd naar Tours. Rond 17 uur kwamen we in Tours aan bij het hotel. We hebben ingecheckt en zijn daarna richting het centrum gelopen om de basiliek van de Heilige Martinus te zien en op zoek te gaan naar een restaurant. Na lekker gegeten en nog wat gedronken te hebben zochten we ons bed op.
Volgens traditie hebben we de volgende ochtend eerst een foto voor de basiliek gemaakt, met de vlag van de Deurdouwers en de prinsmobiel. Daarna naar binnen om een kaars aan te steken voor een goede carnaval. Dit gebeurt traditioneel in de basiliek bij de steen van de Kapel van de Heilige Martinus Sint-Oedenrode, welke uitgehakt is in deze kerk. Tijdens het aansteken van de kaars kwam één van de nonnen naar ons toe om te overleggen. Ze regelde dat we naar een watertappunt konden in de kerk. Dit water gaat in een speciaal versierde jerrycan van De Deurdouwers. Vervolgens werd het water en de carnavalskaars op een klein tafeltje bij het altaar gezet. Daarna begon de mis en aan het einde hiervan mochten Rolph en ik naar voren komen. De pastoor zegende de kaars, het water en er werd gebeden voor een goede carnaval. 
Na dit tafereel zat onze missie in Tours er op en konden we terug naar Papgat. Het was een geweldige ervaring om mee te maken. We hebben een heleboel verhalen gehoord van Harrie en Lamber, maar we hebben ook weer nieuwe verhalen gemaakt. Deurdouwers, langs deze weg willen wij jullie heel erg bedanken dat we dit hebben kunnen meemaken!

Op zondag zijn we samen met de Kneuterkapel op receptie gegaan bij Prins Koen en Prinses Resja van de Heikrikkels in Mariaheide. Meteen daarna door naar de receptie van onze eigen jeugdprins Teun, jeugdprinses Kira, nar Aniek en de gehele jeugdraad. Dan merk je toch dat we in Papgat een hele mooie sfeer neer kunnen zetten. Wat een gezelligheid in de zaal en op het podium! Alle leden van de jeugdraad hebben lekker touwtje gesprongen tijdens de act die we hebben opgevoerd. Dit deden ze super goed! Deze jongens en meiden zijn er helemaal klaar voor en gaan er een mooi feest van maken in 2020. 
 
Komend weekend staat de Kapellenavond op het programma. We zien elkaar daar!!
En vergeet dan niet: Mi dees twee in de zaal, gao de stuiteren da's nie normaal."
 
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat het terrein van Rhode verplaatst had moeten worden?Reageren!