v.l.n.r: Ingrid Derks, Maik Ploum en Toon Schuurmans
v.l.n.r: Ingrid Derks, Maik Ploum en Toon Schuurmans

"Met de tijd en de jeugd mee nog 35 jaar d'r bij"

Cultuur

Olland - Tegenwoordig minder animo voor blaaskapellen? Kom daar niet mee aan bij de Ollandse Dorpskapel, die deze maand haar 35-jarig bestaan viert. Begonnen met zeven man, meteen bij de eerste oproep 17 extra aanmeldingen, en nu nog steeds 28 leden al zijn dat er ook wel eens 38 geweest. "Als wij blijven zorgen voor een modern repertoire, en de jeugd erbij blijven betrekken, zitten we over 35 jaar weer samen hier aan tafel".

Erevoorzitter Toon Schuurmans, vanaf het eerste uur en nog steeds actief lid en als eerste binnen bij de Dorpsherberg Olland voor het interview en de repetitie, weet nog precies hoe het allemaal begon. "Jaske Leenderts – wie kent hem niet – nam het initiatief voor de oprichting van de Ollandse Dorpskapel. We zijn eind maart 1981 begonnen en de meesten moesten alles nog leren. Dat gebeurde meestal op oude, geleende instrumenten. In december dat jaar hebben we toen ons eerste optreden gehad, met Sinterklaasliedjes. Bij het verdelen van de instrumenten door Bert van Driel kregen de muzikanten met een grote mond een groot instrument en die met een klein mondje een kleine haha." "En dat is nog steeds zo", vult Maik Ploum hem lachend aan. Vijf jaar geleden nam hij de voorzittershamer over van Jos Essens. "Eigenlijk zou ik tijdelijk voorzitter zijn, maar ik doe dat nu dus al vijf jaar. Waarom? Omdat niemand anders het wil overnemen." Hij doet het met hart en ziel, maar vindt het onderhand wel mooi geweest. "Na dit jaar moet er echt een vervanger zijn!"

De Ollandse Dorpskapel speelt uitsluitend bestaande arrangementen, maar ververst regelmatig haar repertoire om bij de tijd te blijven en de luisteraars te blijven boeien. "We treden ook niet vaak meer op in onze uniformen, maar in onze gewone kleren. Dat is ook meer van deze tijd" aldus Ingrid Derks, die naast de tenorsax het secretariaat voor haar rekening neemt.

Lees deze week meer in DeMooiRooiKrant