Mariendael
Mariendael

Brabantse tradities

Cultuur

Sint-Oedenrode - Heemkundige kring De Oude Vrijheid houdt op dinsdag 16 februari om 20.00 uur in Mariendael een lezing in de persoon van Jan Franken. Het zal gaan over Brabantse tradities.

In 2009 werd het jaar van de tradities gevierd en de opening van dat jaar geschiedde door de Koningin. In roerige tijden gaan we weer op zoek naar onze eigen identiteit. Men stelt zich vragen zoals: wie zijn we en kun je dat zien aan wat we doen. Wat doen we alsof het vanzelfsprekend is en waarom doen we dat zo? Vaste gewoontes maken het leven wat makkelijker. Maar tradities staan een stapje hoger: ze maken het leven zinvol.
We hebben zoveel (Brabantse) tradities, dat we meedoen zonder het zelf te beseffen. Dat we achterom komen wanneer we koffie komen drinken, even buurten of op bezoek gaan: dat is Brabants. De Brabantse koffietafel was ooit een niet al te droevig dodenmaal. Drie kussen bij een begroeting; het is in Brabant begonnen.
Er zijn zoveel tradities dicht bij huis dat een cursus van 10 bijeenkomsten nodig zou zijn om de belangrijkste te behandelen. Dat doet de inleider van deze avond niet, maar hij zal u alleen de krenten uit de pap laten horen en zien. Jan Franken is oud leraar aan de middelbare school, docent bij de KBO en docent aan de seniorenacademie en bestuurslid bij de provinciale koepelorganisatie Brabants Heem. Ook niet-leden zijn van harte welkom op deze lezing voor een prijs van 2 euro p.p.