Ellen Voets voor haar attelier
Ellen Voets voor haar attelier

Beeldend kunstenaar Ellen Voets

Algemeen

'De tijd tussen mijn zestiende en vijfendertigste was één groot hoogtepunt in mijn leven.'

Het is moeilijk een keuze te maken tussen het schrijven van een portret over Ellen Voets (53) als een Roois meisje of over Ellen Voets als beeldend kunstenaar. Ellen, dochter van de ruim drie jaar geleden overleden Gerard Voets, de Mazda-dealer en rijschoolhouder in Nijnsel en Mia van Hoof van het taxibedrijf; het meisje dat vijf jaar woonde in het ouderlijk huis op de hoek van de Christinaweg en Hoefstraat en daarna naar de Industrieweg in Nijnsel verhuisde; zus van de één jaar jongere Jan Voets, die het garagebedrijf van zijn vader overnam, maar er inmiddels mee is gestopt.

Een echt Roois meisje, dat op 20-jarige leeftijd haar geboorte- en woonplaats verliet om te gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en na ruim dertig jaar weer terugkeert naar haar roots om als beeldend kunstenaar een galerie en atelier te openen aan de Hertog Hendrikstraat, pal tegenover de Laan van Mariëndaal waar haar 76-jarige moeder nog steeds woont.
De keuze is moeilijk, ook omdat het onrustige privéleven van de gescheiden Rooise, moeder van een 21-jarige zoon en 22-jarige dochter en al 25 jaar woonachtig in Deurne, sterk verweven is met het vrije beroep waarvan ze financieel afhankelijk is. De mens-achter-de-mens Ellen Voets en de kwaliteiten en vaardigheden van beeldend kunstenaar Ellen Voets: beide belichtingen zijn boeiend, omdat mens en kunstenaar in elkaar opgaan in een verrassende, soms hobbelige levenswijze.

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant