v.l.n.r.: Jef, Lilian, Berdy en Anita
v.l.n.r.: Jef, Lilian, Berdy en Anita

Nieuwe structuur Phoenix Cultuur voor iedereen goed

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het zal niemand ontgaan zijn dat MIK kunst- en cultuureducatie niet meer bestaat. Heel even was het treuren, maar niet voor lang. De start van Phoenix Cultuur biedt alleen maar meer mogelijkheden. Als uit as herrezen grijpt Phoenix nieuwe kansen met de docenten als gedreven gangmakers. Zij strooien het enthousiasme uit over het dorp. 'Kom dansen, zingen, acteren, beeldende kunst en muziek maken' is hun boodschap. Grijp dat aan is het advies aan alle kinderen, jongeren en volwassenen.

Nog een paar weken en dan barsten de eerste cursussen los. Berdy Maertens (dansdocent/coördinator dans), Anita Eijgermans (docent beeldend), Lilian van Overbeek (theater/musical docent en coördinator) en Jef Geerinckx (docent/coördinator muziek) staan te popelen. Ze zitten vol nieuwe energie. Die krijgen ze van hun werk, van het ontdekken en polijsten van kindertalenten, maar ook van de nieuwe structuur van werken binnen Phoenix.

Jef: "Er is een nieuwe filosofie. Docenten zijn 'mede-eigenaar' gemaakt van de cursussen die geboden worden. Samen beslissen ze over welke lessen er aangeboden worden en waar budgetten voor worden vrijgemaakt. Is er geen animo voor een les? Dan wordt die geschrapt. Krijgt een bepaald onderdeel ineens veel aanmeldingen? Dan wordt er meer tijd en geld voor uitgetrokken." "Er is een klein en slagvaardig coördinatieteam. Dat werkt erg prettig", ervaart Berdy. "We zijn daardoor veel flexibeler. Bovendien zien we nu zelf waar de subsidie blijft en waar het nodig is. Wij als docenten bepalen voortaan het aanbod." De mogelijkheden zijn volgens de docenten voortaan veel breder. Lilian, die al jaren les geeft in Mariëndael, "Wil je muziek maken in hetzelfde bandje als je vriendje? Wil je minder les dan staat aangegeven? Stel de vraag en de kans is groot dat we het voortaan kunnen regelen."

Lees meer in DMRK van deze week