Marlies Liebregts - van Gerwen
Marlies Liebregts - van Gerwen

Centrummanagement en Rooi Promotie slaan handen ineen

Algemeen

Op initiatief van de gemeente Sint-Oedenrode hebben het Centrummanagement (CM) en de Stichting Rooi Promotie (SRP) hun krachten gebundeld om Sint-Oedenrode op een actieve wijze op de toeristische kaart te zetten. Samen treden ze voortaan zoveel mogelijk naar buiten onder het merk "Natuurlijk! Sint-Oedenrode".

Door deze samenwerking kunnen de partijen eindelijk over de professionele ondersteuning beschikken, om welke we al zo lang hebben gevraagd. Door een flinke extra financiële ondersteuning heeft onder andere de gemeente dit mogelijk gemaakt en daardoor kunnen de stichtingen in 2015 en 2016 veel van de projecten realiseren. Hiertoe hebben CM en SRP gezamenlijk een ambitieus activiteitenplan opgesteld, dat inmiddels door alle betrokken partijen is goedgekeurd. Marieke Maas uit Boxtel is aangesteld als citymarketeer. Zij heeft haar sporen ruimschoots verdiend in gemeenten als Boxtel en Best, maar ook als hoofd PR bij Omroep Brabant. Marieke gaat de partijen voorzien van sprankelende ideeën rondom evenementen en van nieuwe arrangementen op toeristisch gebied. Ook houdt zij zich bezig met de communicatie van het geheel. Voor de professionele begeleiding en onderbouwing van de projecten is de juiste persoon gevonden in Marlies Liebregts – van Gerwen, die eerder al op vrijwillige basis werkzaam was voor Natuurlijk! Sint-Oedenrode en dat zal blijven doen. Hieronder een kort interview met de nieuwe centrumregisseur:

Het CM en SRP doen nu niets meer apart?
"Jawel hoor. Hoewel sommige elementen elkaar overlappen en de doelstelling hetzelfde is, namelijk Sint-Oedenrode op de kaart zetten, hebben de stichtingen ieder een andere insteek. Het CM is er puur voor het centrum, terwijl SRP zich over de promotie van héél Sint-Oedenrode blijft ontfermen. Er is nu alleen voor gekozen om nauwer samen te werken, om elkaar te versterken. Voor de buitenwacht is het duidelijker als dat onder één noemer gebeurt: Natuurlijk! Sint-Oedenrode."

Hoe ziet jouw taak als centrumregisseur eruit?
"Ik zal me vooral bezig houden met de coördinatie van grotere projecten en evenementen. Het gaat dus om de grote lijnen."

Je blijft je ook nog inzetten voor Natuurlijk! Sint-Oedenrode…
"Jazeker! Het CM is een part. Natuurlijk! Sint-Oedenrode is de paraplu die boven meerdere onderdelen hangt, zoals natuur, verblijfsrecreatie en kunst en cultuur. Het heeft allemaal tijd nodig om vorm te krijgen, maar we zijn er volop mee bezig. Natuurlijk! Sint-Oedenrode krijgt steeds meer gestalte, dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Uiteraard zijn er nog wel veel stappen te zetten."

Wat is je grootste uitdaging?
"Met het oog op Meierijstad hebben we nu nog de kans om Sint-Oedenrode echt op de kaart te zetten. Laten we ons profileren als recreatie- en woongemeente. Met recreatie bedoel ik ook evenementen en horeca. Daarin zijn we sterk, maar we kunnen ons nog beter profileren. We moeten er voor zorgen dat iedereen naar Rooi wil komen en dat Rooienaren in Rooi blijven. Waarom zou je het ergens anders moeten zoeken als je het zelf al hebt? We kunnen bijvoorbeeld trots zijn op ons winkelaanbod. Er is weinig leegstand. Dat kunnen we zo houden als we allemaal in eigen dorp blijven winkelen. Daarnaast is het natuurlijk ook voor de eigen burgers leuk als er veel goede evenementen zijn."

Houd je ook andere gemeenten in de gaten?
"In principe ga ik altijd uit van eigen kracht, maar je moet je ogen niet sluiten voor andere dingen. Als we straks ergens koploper in zijn, moeten we zorgen dat we dat blijven, anders moeten we het worden. Van andere dorpen kunnen we leren. Ik denk dat het bijvoorbeeld goed is om met een schuin oog dorpen als Oirschot en Oisterwijk in de gaten te houden. Ook gemeenten met een historisch centrum. Dat kunnen we doen zonder onze eigen unieke kenmerken te verliezen. We zijn erg goed bezig met zijn allen. Er komt steeds meer lijn in, maar we zijn er nog niet!"