Afbeelding

'Overgisteren' blijft reuze interessant

Cultuur

"Wat is dat?" wijst de juf naar het witte hoofdeksel wat ze zojuist bij een jongen op zijn hoofd heeft gezet. "Een bruid", roept een ijverige leerling. "Nee", zegt ze. "Het is een poffer." De jongens trappelen van opwinding met hun klompen. Dat gezicht ziet er ineens wel heel grappig uit nu er een poffer op staat.

Een paar meter verderop lopen klasgenootjes met een lepel en een aardappel in de mond en ruiken ze even later aan kruiden. Ook wordt er gekleurd en verteld over Bert en Leentje, de oud-bewoners van de Sint Paulusgasthuisjes. De kinderen vinden het allemaal reuze interessant. Ze luisteren goed en geven de ogen prima de kost. Het project 'Overgisteren' blijkt nog steeds niet te zijn uitgewerkt. De kinderen vinden het leuk om te ervaren hoe vroeger geleefd werd.
Een week eerder kregen de leerlingen op school een grote koffer met daarin allerlei spullen. Een vergrootglas, stoffen handschoenen en een stuk kant. Van wie zou dat zijn? Als ze eenmaal weten dat het van een medewerker van het poffermuseum is, horen ze dat ze er een bezoek aan gaan brengen. Maar niet alleen dat. Ze mogen de medewerker gaan helpen. Na het museumbezoek kan het project op school worden vervolgd met als eindproduct een museum in de klas over het erfgoed van (de familie van) de kleuters zelf. Het project biedt de leerkracht daarnaast veel aanknopingspunten om het onderwerp uit te breiden.

'Overgisteren' is in 2008 ontwikkeld door de afdeling erfgoededucatie van Erfgoed Brabant, in samenwerking met het Noordbrabants Museum en twee Bossche basisscholen. De Sint-Oedenrodese versie van het project is tot stand gekomen door medewerking van het Museum Sint Paulusgasthuis en de marktplaats voor cultuureducatie Curioso Sint-Oedenrode. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding