Nicole van den Biggelaar.
Nicole van den Biggelaar. Foto: Wat je ziet ben je zelf

De Kunst van Kiezen: Zien wat kan zijn i.p.v. wat is

Column

Sint-Oedenrode - Bij het bezichtigen van een woning wordt de ware waarde van een huis niet altijd gezien op het eerste gezicht. Dat geldt zeker voor dit jonge stel in Sint-Oedenrode, ooit starters in een knusse tussenwoning in de wijk Kienehoef. De afgelopen acht jaar brachten veranderingen met zich mee; ze trouwden en verwelkomden twee kinderen in hun leven. Wat begon als drukke tweeverdieners met een rijk sociaal bestaan veranderde geleidelijk in een nieuw hoofdstuk dat smeekte om meer ruimte en een grotere tuin.

De zoektocht leidde hen wederom naar de wijk Kienehoef, dit keer naar een tweekapper die de extra ruimte bood waar ze van droomden. Toch, enigszins terughoudend, bleven ze hechten aan hun eigen woning. De huidige eigenaren hadden er immers 40 jaar gewoond, en de inrichting en afwerking waren niet naar hun smaak. Hier kwam de echte kunst van kiezen om de hoek kijken.

Als makelaar weet ik dat een gedateerde woning soms een betere koop kan zijn dan een pand dat tot in de puntjes is afgewerkt. Vaak zijn deze recent gemoderniseerde woningen hoog geprijsd en hebben ze alsnog een inrichting die misschien helemaal niet bij je past. We boden hen daarom de kans om nogmaals te kijken. Langzaam begonnen ze de mogelijkheden te zien. De locatie was uitstekend en de tuin was buitengewoon ruim. Deze twee factoren kon je niet veranderen.

Uiteindelijk hakten ze de knoop door en kochten ze de woning. Ik ben ervan overtuigd dat ze, samen met hun kinderen, er een prachtig thuis van zullen maken. En alsof het zo moest zijn, hun eigen tussenwoning werd snel door ons verkocht, waardoor ze hun woonwensen konden verwezenlijken.

Dit verhaal benadrukt dat het uiterlijk van een huis soms bedrieglijk kan zijn. Het zijn de mogelijkheden en de locatie die er echt toe doen. Het toont ook de kunst van het kiezen, van het zien van wat kan zijn in plaats van wat is. In Kienehoef begint dit jonge gezin nu aan een nieuw hoofdstuk vol potentie en groei, waarin hun huis geleidelijk zal veranderen in hun droomhuis.