Arne van de Wijdeven
Arne van de Wijdeven Foto:
column

Tijd zat

Column Column

Sint-Oedenrode - “Je moet haast maken als je tijd hebt, zodat je tijd kunt maken als je haast hebt”, zei een collega tegen me toen we in haastpas de lift inrenden.

Door: Cal Ambre

Ach ja je kent het wel: je hebt alles lekker voor elkaar en op een erg laat moment komt er iemand met een spoedklusje. “Wanneer moet het af zijn?” vraag ik dan. “Gisteren” is vaak het antwoord. Nou kan ik gelukkig heel snel werken en zelfs met haast. Maar terug in de tijd dat kan ik alleen als ik naar oude videobeelden kijk. Of naar het licht van sterren. Nou wil ik niet filosofisch worden hoor, maar in principe is alles wat je hoort en ziet afkomstig uit het verleden. Immers zelfs licht reist met een snelheid die niet kleiner dan nul is. 

Persoonlijk vier ik op 1 mei altijd een juichmoment. Op 1 mei 1909 werd in Nederland namelijk één en dezelfde tijdzone voor ons land ingevoerd. Dat was de Amsterdamse tijd. Voor die tijd had iedere plaats zijn eigen tijd. Dat klopt eigenlijk ook nu nog steeds hoor. In principe is iedere stap naar het oosten een stap in een net iets andere tijdzone van een paar microseconden. Evenzo geldt dat voor een stap naar het westen. In een dolle bui ben ik eens fijn gaan rekenen. Doet u mee? Onze planeet is een bol. Een bol is rond en heeft 360 graden. In die 360 graden ligt 24 uur. Iedere graad is dan 24:360 = 0,07 uur. Dat is precies 4 minuten. Sint-Oedenrode ligt op 5,46 graden. Amsterdam ligt op 4,89 graden. Ik heb het precieze verschil uitgerekend en dat is 0,57 graden. Dat is 136 seconden welke ons dappere stadje voorligt op de hoofdstad. Aha! Als je dus in Amsterdam haast moet maken omdat je geen tijd hebt dan kan je het beste met een vriendin/vriend in ons Mooie Rooi bellen.