v.l.n.r.: Janneke, Helene en Laura.
v.l.n.r.: Janneke, Helene en Laura. Foto:

Collectanten, de onmisbare kracht van de Goede Doelen Week

Zorg en Welzijn zorg en welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - De GDW is in volle gang en doneren kan tot het einde van de week. Collectanten zijn daarbij onmisbaar. Daarom laten we ze graag vertellen over het werk dat ze verrichten.

Veel collectanten zijn al vanaf de oprichting van de GDW in 2019 actief. Zo ook Janneke van Vught (40). Zoals veel andere collectanten, collecteerde ze voor een stichting die zich aansloot bij de GDW. Van Vught: “Ik collecteerde eerst voor de Nierstichting en vervolgens heb ik me aangemeld als collectant voor de GDW.” Van Vught is ook geen onbekende met maatschappelijk vrijwilligerswerk: “Ik collecteer al sinds mijn zestiende. Daarnaast was ik in het verleden ook jeugd- en jongerenwerker. Ook collecteer nu nog ik voor het Leger des Heils.”

Helene van Heugten (52) is ook collectant van het eerste uur: “Ik ben erbij vanaf het begin. Ik werd benaderd, omdat ik voor Stichting Het Gehandicapte Kind collecteerde en zij zich aansloten bij de GDW.” Daarnaast vindt Van Heugten de laagdrempeligheid van het vrijwilligerswerk erg prettig: “Je rolt er als het ware in. Het kost je ook weinig tijd, terwijl de impact behoorlijk groot is.”

De impact van collecteren is ook een van de reden voor Laura Plomp (22) om zich aan te melden als collectant. Voor haar is dit de eerste GDW: “Ik had me aangemeld bij Amnesty International. Toen ik hoorde dat de GDW naast Amnesty nog veel meer doelen steunde, twijfelde ik geen moment.” Daarnaast vindt Plomp het belangrijk dat we stilstaan bij hoe goed we het in Nederland hebben: “Ik heb privileges die veel mensen in andere landen niet kennen. Daarnaast zit ik in een generatie die verandering moet realiseren. Op deze manier draag ik mijn steentje bij.”

Het saamhorigheidsgevoel dat collecteren met zich meebrengt, is iets wat alle dames ervaren. Van Heugten: “Je gaat bij mensen uit je eigen wijk langs en maakt een praatje met ze.” Van Vught vindt het ook belangrijk om haar kinderen erbij te betrekken: “Zo laat ik zien dat sommige mensen vanwege bijvoorbeeld ziekte de giften goed kunnen gebruiken.” Voor Plomp helpt collecteren ook met het ‘inburgeren’ in Sint-Oedenrode: “Ik woon hier nu een jaar. Ik maak met collecteren een goede connectie met de buurt en andere vrijwilligers.”

Doneren kan nog tot 23 april. Dit kan via de website goededoelenweeksintoedenrode.nl, de doneerknop op de website van de MooiRooikrant of natuurlijk via onze collectanten.