Walking Sports
Walking Sports Foto:

Vitaal in Meierijstad

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Het stimuleren van een gezonde leefstijl en het terugdringen van gezondheidsverschillen, binnen de gemeente werken ze er al een tijdje aan. Ze organiseren hiervoor reguliere activiteiten en zetten verschillende programma’s in. De komende vier weken besteden we aandacht aan thema’s vitaliteit en een gezonde leefstijl. De gemeente wil aantrekkelijk, veilig en gezond zijn én dat iedereen mee moet kunnen doen. Deze week aandacht voor onze volwassenen en senioren. 

“Meedoen in je dorp of wijk heeft een positief effect op je gezondheid, want bij gezondheid draait het niet alleen om fysiek fit zijn maar om het hele pakket van lekker in je vel zitten, mentaal fit, het gevoel hebben dat je er toe doet, mee kunnen doen en goed voor jezelf kunnen zorgen”, aldus Sophie Hamers leefstijladviseur van de gemeente Meierijstad. “Daarom organiseren we met regelmaat activiteiten samen met en voor onze inwoners. Want met elkaar kunnen we veel bereiken.”

Meierijstad Vitaal en Walking Sports
“Vorig jaar zijn we in samenwerking met Omroep Meierij en Phoenix Cultuur gestart met bewegingslessen voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren.
Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg werd het programma uitgebreid met kooktips voor snelle, gezonde maaltijden. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.” Sportcoach Henry van Alebeek onderschrijft het belang van dagelijks matig intensief bewegen bij ouderen. “In 2018 is gestart met Walking Sports, dit staat voor bewegen, ontmoeten en plezier. Oefeningen doen, lekker sporten, veelzijdig bewegen dat geeft je heel veel energie.”

Eenzaamheid
Door de coronacrisis is de eenzaamheid toegenomen. Er zijn vele initiatieven zoals Walking Sports om de eenzaamheid aan te pakken en het omzien naar elkaar te bevorderen. Maar ook de coalitie eenzaamheid draagt daar aan bij. Hierin zitten meerdere organisaties die zich gezamenlijk inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Ook jij als inwoner of organisatie kunt hier een steentje aan bijdragen.

IkPas
De Brabant scan liet zien dat we in Meierijstad van een borreltje houden. De dagen zijn korter en we willen het thuis gezellig maken. Aan het eind van de middag schenk je een welverdiend glas rode wijn in. Dat hoort er bij toch? Of is het stiekem een gewoonte? Gemeente Meierijstad, GGD Hart voor Brabant en IkPas dagen je daarom uit om je alcoholgebruik in januari op pauze te zetten, om bewuster te worden van je drinkgedrag en te ervaren wat een pauze doet voor je gezondheid. Acht fanatieke passers wonend of werkend in Meierstad nemen de rol van ambassadeur in tijdens deze periode. Via sociale media delen ze de ervaringen en tips over een maand zonder alcohol.

Nieuwsgierig geworden of jij Dry January volhoudt? Meld je dan aan via www.ikpas.nl/inschrijven