Café 't Stroatje 2.0
Café 't Stroatje 2.0 Foto: Kim Schepens

Uitbaters ‘t Straotje 2.0 over ‘geluidsoverlast’: “We blijven gewoon open”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - ‘Rechter trekt vergunning ‘t Straotje in’, luidde het artikel van politieke partij Hart. Inmiddels is op verzoek van de uitbaters van de kroeg de kop aangepast. De vergunning is namelijk niet ingetrokken, de gemeente moet de vergunning van ‘t Straotje beter onderbouwen. Een buurtbewoner stapte naar de rechter vanwege geluidsoverlast. Uit de uitspraak blijkt dat de burgemeester moet zorgen voor een nieuwe geluidsmeting.

Gelske Naaykens en haar man Michael zijn de uitbaters van Café ‘t Straotje 2.0. Zij werden verrast door het artikel van Hart. “Ik werd wakker en zag op Facebook ineens ‘vergunning Straotje ingetrokken’. Ik wist nog van niks”, vertelt Gelske. Een tijd geleden vond de rechtszaak plaats die de buurtbewoner had aangespannen. In de coronatijd heeft de gemeente naar aanleiding van de klachten een geluidsmeting gedaan in de tijd dat de kroeg een terras had. “Dit hebben we normaal niet. Al met al komt er dan meer overlast. Het was geen rechtsgeldige meting, omdat we normaal gesproken geen terras hebben”, licht de eigenaresse toe.

De uitbaters kregen naar aanleiding van het artikel van Hart veel berichten. “Veel mensen dachten dat we onze deuren moesten sluiten. We mogen de zaak gewoon open houden, mits dit mag van de overheid met betrekking tot corona natuurlijk.” De gemeente moet bij de geluidsmeting rekening houden met dat de buurtbewoners geen last hebben van de muziek, maar van de jeugd die naar huis gaat. “Het is maar een kleine groep van de buurtbewoners die daar last van heeft. We gaan al een half uur eerder dicht, zodat iedereen geleidelijk naar buiten kan gaan. Daarnaast zorgen we ook voor een portier die regelt dat alles op rustige wijze verloopt”, aldus Gelske. Volgens de uitbaatster hebben ze er alles aan proberen te doen om de buurtbewoners tegemoet te komen. “We hebben 1,5 jaar met ze in mediation gezeten. Tijdens de kermis legden we een doosje chocolade neer, met een briefje waarop staat dat we hopen dat ze niet te veel last ervaren.”

De nieuwe geluidsmeting kan pas plaatsvinden als ‘t Straotje op normale openingstijden open mag van de overheid. “We hebben goed contact met de gemeente en hebben er alle vertrouwen in dat de ze gaan zorgen voor een juiste onderbouwing.” De eigenaresse vertelt dat ’t Straotje, voordat zij en Michael uitbaters waren, geen prettige tent was. “We hebben er wat moois van gemaakt. Dat is ook wat de meeste buurtbewoners en gemeente zeggen. De oud-eigenaren hebben het in principe een beetje verprutst.”

Ook de gemeente is om een reactie gevraagd. De redactie van MooiRooi.nl is in afwachting van die reactie.