Maurik Wouters (l) van de actiegroep legt een fietser uit wat het betekent als er windmolens worden geplaatst op de Rooise Heide.
Maurik Wouters (l) van de actiegroep legt een fietser uit wat het betekent als er windmolens worden geplaatst op de Rooise Heide. Foto:

Ook op Kienehoef zullen ze last krijgen van windmolens

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Alle Nederlandse gemeenten hebben uit Den Haag de opdracht gekregen om te zoeken naar locaties voor zonneparken en/of windmolens om duurzame energie op te wekken. De gemeente Meierijstad heeft naar aanleiding van dat verzoek ook een aantal locaties in onderzoek, waaronder het Wijboschbroek bij Wijbosch, Het Lijnt bij Keldonk en op de Rooise Heide tussen Schijndel en Sint-Oedenrode. De direct aanwonenden zijn niet blij met dit voorstel. Zij vrezen overlast door slagschaduw en het geluid dat de windmolens maken. Bovendien ontsieren windmolens het landschap volgens de tegenstanders.

Om hun zorgen te uiten, hielden de tegenstanders van de plannen afgelopen zaterdag een fietstocht langs deze drie locaties. Een van die locaties was bij camping ’t Skonste Plekske aan de Langstraat in Schijndel. Hier vertelde een woordvoerder van de actiegroep ‘bescherm de Rooise Heide’ de circa dertig fietsers, die in de loop van de dag langs kwamen, wat er gebeurt als de windmolens worden geplaatst. “Als er windmolens komen, dan zijn er dat tenminste twee, maar meer is ook mogelijk. De windmolens die hier komen zijn 250 meter hoog, dat is vier keer hoger dan de Rooise Knoptoren en vijf keer hoger dan de kerktoren van de Sint Servatiuskerk in Schijndel. De overheid heeft als stelregel dat een windmolen tenminste vierhonderd meter van de dichtst bij zijnde woning moet staan. Maar deze regel heeft de Nederlandse overheid zelf bedacht en die is onlangs dan ook door Brussel teruggefloten”.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

De impact van een windmolen in Schijndel.