Dit team staat paraat om de avond bijzonder te maken.
Dit team staat paraat om de avond bijzonder te maken. Foto: Jos van Nunen

De speciale herdenkingsdag voor coronaslachtoffers komt er

Rouw Rouw

Sint-Oedenrode - Het is inmiddels al ruim anderhalf jaar geleden dat het coronavirus genadeloos toesloeg in Rooi. Maart en april 2020 waren twee gitzwarte maanden. Covid eiste in die periode zeker tachtig levens uit onze hechte gemeenschap. Niemand wist echt goed hoe besmettelijk het virus was en daarom was er voor de nabestaanden maar amper gelegenheid om samen afscheid te nemen en te rouwen. Dat maakte het rouwproces niet eenvoudiger. In oktober vorig jaar wilde de werkgroep ‘Avond van het licht’ een gezamenlijke herdenking houden, maar ook die kon niet doorgaan, de tweede golf van het virus was daaraan schuldig.

Dit jaar lijkt de rust weer teruggekeerd en gaat de werkgroep er op dit moment vanuit dat de herdenking wél door kan gaan. Zaterdag 30 oktober om 19:00 uur is er in de Martinuskerk een herdenkingsdienst. Eindelijk kunnen we dan als Rooise gemeenschap samen herdenken en gedenken. Rini Braat en Jeroen van de Meulengraaf, die beiden in de organiserende werkgroep zitten, vertellen daarover. “De herdenkingsdienst is heel nadrukkelijk geen religieuze dienst, het is zelfs geen oecumenische dienst. Iedereen, gelovig of niet gelovig, een directe nabestaande van een coronaslachtoffer of gewoon belangstellend, is welkom. Het kan bijna niet anders dan dat iedereen in Rooi wel een of meer mensen kent die ons ontvallen zijn. Maar”, zo benadrukt Rini, “Ondanks dat het zwaartepunt van de ‘Avond van het licht’ dit jaar bij de coronaslachtoffers ligt, is de herdenking er ook voor de dierbaren die met een andere oorzaak zijn overleden.”

De ‘Avond van het licht’ wordt georganiseerd door de Rooise begrafenisondernemers Kuis en Van Casteren, de Protestantse gemeente Sint-Oedenrode en Son en Breugel en de Odaparochie. De gemeente Meierijstad draagt in financiële zin bij aan de herdenking. Tijdens de herdenkingsdienst op 30 oktober vertelt burgemeester Cees van Rooij over wat covid voor de gemeente Meierijstad betekende. Ook komt er iemand uit de zorg vertellen over wat in die donkere weken eigenlijk als een donderslag bij heldere hemel opdoemde. Verder vertelt een nabestaande in wat voor nachtmerrie je komt als je plotseling met corona in je directe omgeving wordt geconfronteerd. Tenslotte zal ook namens de kerken iemand het woord voeren tijdens de ‘Avond van het licht’.

“Na afloop van de herdenkingsdienst, die ongeveer drie kwartier duurt, is er voor iedereen die bij de dienst was een kaars. Deze kaars kan iedereen dan op het graf van een dierbare zetten, het kerkhof is die avond daarvoor speciaal geopend, net zoals dat bij Uitvaartcentrum Kuis, die avond voor iedereen een kop koffie klaar staat. Wie de kaars liever op een tijdelijk monumentje bij de Oda-kapel plaatst kan dat ook doen, zelfs als mensen de kaars mee naar huis nemen vinden we dat ook prima”, zegt Rini. “Iedereen heeft immers het recht om op zijn of haar eigen manier te herdenken”, zeggen Rini en Jeroen ter afsluiting.

De werkgroep ‘Avond van het licht’ verstuurt geen persoonlijke uitnodigingen, maar nodigt hierbij iedereen uit om mee te herdenken.