De Vriendschap
De Vriendschap Foto: Jos van Nunen

Indringende documentaire ‘Wei’ te zien bij De Vriendschap

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober vindt documentairefestival Beholders plaats. Van Erp tot Olland en van Boskant tot Mariaheide: de zestien festivallocaties zijn te vinden door heel Meierijstad. Café-restaurant De Vriendschap in Boskant is al vanaf de start van Beholders één van de festivallocaties. Voor de nieuwe eigenaren Fabien Kees en Julia van Nuland is dit echter het eerste jaar dat ze Beholders in hun café-restaurant ontvangen. Ze krijgen daarbij meteen een bijzondere film: de documentaire Wei, die vorig jaar drie keer uitverkocht was tijdens Beholders.

Wei is een intieme en indringende documentaire. Filmmaker Ruud Lenssen filmde zelf het ziekteproces van zijn vader met dementie. Zijn vader wordt niet alleen vergeetachtiger, maar ook zijn karakter verandert. Langzaam wordt Ruud vaderloos. Zijn moeder daarentegen zit in een hele andere levensfase dan zijn vader. Ze zou willen werken, reizen en genieten. Ze voelt zich echter gevangen door de situatie en moet steeds meer opzeggen om voor haar man te zorgen. De rode draad in het verhaal is het door Ruuds vader zo geliefde weiland en het onafwendbare afscheid ervan. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar ook een universeel verhaal over de vergankelijkheid van het leven en over liefde.

Plek waar mensen samenkomen
Tijdens Beholders wordt niet alleen de documentaire vertoond, maar is er ook alle tijd en ruimte voor een nagesprek. Naar aanleiding van de film gaat het publiek onder leiding van een moderator de dialoog aan met elkaar en met Ruud Lenssen zelf, die deze avond bij De Vriendschap aanwezig is. Die functie, mensen met elkaar in gesprek brengen, past volgens eigenaar Fabien Kees perfect bij de functie van De Vriendschap. “De Vriendschap is een plek waar mensen samenkomen. Veel verenigingen komen hier bijvoorbeeld wekelijks samen, maar er zijn ook veel vaste gasten die binnenkomen voor een praatje. Hier wordt dus al heel wat lief en leed besproken!”

Warm en vertrouwd
De informele sfeer nodigt daartoe volgens Fabien ook uit. “Toen wij hier begonnen, hebben we bewust de sfeer van een oud bruin café intact gelaten. Met veel hout voelt het knus, warm en vertrouwd aan. Ik denk dat dat eraan bijdraagt dat mensen zich gemakkelijker durven te uiten tijdens het nagesprek bij Beholders. Door de informele sfeer voelen mensen zich hier op hun gemak.” Ook het onderwerp nodigt volgens hem uit om met elkaar in gesprek te gaan. “Ik denk dat veel mensen in hun leven te maken krijgen met dementie, dichtbij of wat verder weg. Dementie is dan ook een onderwerp dat veel mensen aan zal spreken. Ik verwacht dat het een bijzondere avond wordt. De Vriendschap heeft allerlei verschillende ruimtes en leent zich daarmee voor allerlei verschillende activiteiten. Maar dit is weer eens écht iets anders!”

Wei wordt in De Vriendschap vertoond op donderdag 14 oktober om 19.30u. Naast De Vriendschap in Boskant, zijn in Sint-Oedenrode (en omgeving) ook de Knoptoren, Honk 1224, Mariendael en De Loop’r in Olland festivallocaties van Beholders. Daarnaast zijn er 11 andere festivallocaties in Meierijstad. Wil je meer weten over de locaties en het programma? Kijk op www.beholders.nl.