Deze auto is behoorlijk smerig geworden.
Deze auto is behoorlijk smerig geworden. Foto:

Stof op auto’s waarschijnlijk oorzaak van proef

Verkeer Verkeer

Sint-Oedenrode – Rijd je de wijk Kienehoef in, dan is de kans groot dat je één of meerdere vieze auto’s ziet rijden, net als overal in Nederland. Dat zal in eerste instantie niet zo opvallen, maar als je goed kijkt wel. Meerdere bewoners van de wijk – met name aan de Frederikstraat – hebben er last van dat de auto snel vies wordt. Zeer waarschijnlijk komt dat door een proef waar de gemeente mee bezig is.

De afgelopen maanden is en wordt de wijk Kienehoef onderwerpen aan een metamorfose. Dat gebeurt onder de projectnaam Klimaatrobuust Kienehoef. Op veel plekken is de verandering zichtbaar en wordt het regenwater nu al veel beter afgevoerd. Ondertussen onderzoekt de gemeente iets en juist dat geeft nu hoogstwaarschijnlijk overlast. Een van de doelstellingen om de wijk Kienehoef klimaatrobuuster te maken is regenwater te infiltreren door middel van het verminderen van verhardingen”, begint een woordvoerder van de gemeente. “Daarom maken we rijbanen smaller, leggen we op veel plaatsen waterdoorlatende grasbetontegels aan en vervangen we bestrating door halfverharding. In de ontwerpfase is samen met de bewoners, als proef, er voor gekozen om de rijbaanverharding van een deel van de Frederikstraat, tegen de “groene long” in een halfverharding uit te voeren. Dat hebben we in dit deel van de Frederikstraat toegepast om daarmee de parkachtige uitstraling van de omgeving te benadrukken.” Vanuit de buurt lof, maar ook kritiek. “Het ziet er allemaal mooi uit”, reageert een bewoner van de wijk via de MooiRooi Hotline. “Maar het geeft enorme overlast; opspattende steentjes, enorme hoeveelheden stof op auto’s, ruiten en zonnepanelen. Meerdere bewoners hebben een klacht ingediend, maar we hebben nog geen reactie mogen ontvangen.”

De woordvoerder van gemeente Meierijstad benadrukt dat het om een proef gaat. “De halfverharding is recent, voor de bouwvakvakantie, aangebracht. We hebben aan de bewoners aangegeven dat de halfverharding een proef is, we de ervaringen (waaronder de reacties uit de wijk) aan het verzamelen zijn, waarna we de noodzaak van eventuele aanpassingen bezien. De leverancier is uitgenodigd om de situatie mee te bekijken.”

Afbeelding
Afbeelding