De zon liet zich in augustus minder zien dan dat we mochten verwachten
De zon liet zich in augustus minder zien dan dat we mochten verwachten

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Augustus 2021 was opnieuw een maand die kouder dan normaal was. Wel viel er in augustus minder regen dan gemiddeld en ook was er beduidend minder zon dan dat we mochten verwachten.

Op alle fronten kouder dan normaal
Het was de afgelopen maand kouder dan we mochten verwachten. Waar we kunnen rekenen op een gemiddelde middagtemperatuur van 23,8°C, moesten we het dit jaar doen met 21,8°C. De nachten waren eveneens een tikkeltje frisser dan normaal. We hebben recht op een gemiddelde minimumtemperatuur van 12,4°C, dit jaar moesten we het doen met 12,2°C. Vanzelfsprekend was daardoor ook de etmaaltemperatuur lager. Normaal bedraagt deze 18,0°C en dit waar was het in augustus gemiddeld 17,0°C. De volgende extremen konden we in augustus aflezen: de hoogste temperatuur hadden we op de 15e met 27,4°C. Op 25 augustus koelde het af tot 8,6°C. Het warmste etmaal was eveneens 15 augustus, die dag was het 20,3°C en op 27 augustus hadden we met 12,2°C het koudste etmaal van augustus.

Minder regen dan dat we gewend zijn
Gemiddeld viel in de afgelopen dertig jaar 80mm regen in augustus. Dit jaar bleef de teller staan bij 55,1 mm. Wel waren er veel dagen met regen, in de afgelopen maand viel er op 18 dagen regen en was het daarmee op 15 dagen helemaal droog. Zondag 22 augustus viel er 12,15 mm regen en dat was dan ook de natste dag van de vorige maand.

De zon had moeite om zich te tonen
Met 167 uur en 12 minuten zon kwamen we de afgelopen maand ruim twee volle dagen zon te kort. Normaal mogen we in augustus 195 uur zon verwachten. De zon liet zich op 14 augustus het vaakst en het langst zien, namelijk 13 uur en 24 minuten. Op 29 augustus scheen de zon maar 3 minuten en dat was daarmee de somberste dag van augustus. Verder waren er nog 7 sombere dagen, dat zijn dagen waarop de zon zich minder dan 20% van de mogelijke tijd laat zien.

Kort samengevat, augustus 2021 was kouder dan normaal, viel er minder regen dan anders en kregen we in totaal de zon ruim twee volle dagen minder te zien dan gemiddeld.