Drie keer de omvang van Olland. Dat is een groot oppervlakte.
Drie keer de omvang van Olland. Dat is een groot oppervlakte. Foto: Henri van Hoorn
ingezonden

Wat wordt het mooi in Rooi…dus niet!

Duurzaamheid Duurzaamheid

Sint-Oedenrode - De laatste tijd worden wij steeds meer geconfronteerd met klimaatverandering en de vervelende aspecten die daarmee samenhangen. Daar moeten wij samen iets aan gaan doen. Ik zeg nadrukkelijk samen, want de laatste tijd lijkt het of de Rooise / Ollandse bevolking voor de gemeente Meierijstad alleen op moet draaien om haar klimaatdoelen te halen. Dit terwijl landelijk steeds meer van dit soort projecten stilgelegd worden i.v.m. schadelijke gevolgen voor de omwonenden. 

Zo heb ik uit DeMooiRooiKrant moeten vernemen dat de gemeente voornemens is om drie windmolens en ca 40 hectare zonnepanelen toe te laten binnen een straal van 2km van de bebouwde kom van Rooi / Olland. Dit komt neer op ca 1½ keer woonwijk Kienehoef en drie keer de oppervlakte van de bebouwde kom van Olland. Om een impressie te geven heb ik de zonneparken oranje ingekleurd in een kaartje met tevens een indicatie van de drie windmolens in de Schijndelse Heide. 

Even een update over hoe de informatievoorziening over de zonneparken naar de betrokken bewoners gebeurd: er zijn drie partijen betrokken bij de zonneparken, waarvan één lokale en twee landelijke partijen. Het initiatief van een Ollandse ondernemer is netjes gemeld via diverse kanalen en besproken. Het is voor mij logisch dat deze lokale ondernemer zuinig is op zijn gewas en op deze manier ook nog duurzamer bezig wil zijn met oog voor zijn mooie dorp. Dat kan je niet zeggen van de andere initiatieven welke uit een soort advertentie in DeMooiRooiKrant vernomen moesten worden en waar een informatiebijeenkomst binnen een week gehouden werd. De organisatie, energiebedrijven cq projectontwikkelaars, waren tevreden met de opkomst, wel dertien in totaal. Door de, waarschijnlijk bewuste, slechte informatie waren alleen deze mensen in staat om zich aan te melden. De organisaties hadden wellicht op nog minder gehoopt. 

Er ligt een mooi plan klaar om de kleine kern van Olland uit te breiden met 32 woningen. Een mooi initiatief, maar ja, wie wil er dadelijk nog wonen in een industrieel ogende omgeving. De oppervlakte van Meierijstad is groter dan het kleine Olland / Kienehoef. Gemeente zorg dat de slogan van Sint-Oedenrode niet hoeft te veranderen… Van Hart van de Meierij naar HARD voor de Meierij.

OPROEP aan alle geïnteresseerde Rooienaren / Ollanders om geïnformeerd te worden over deze landschapsverloedering en een oproep aan de gemeente om haar inwoners eerder en beter te betrekken alsmede de vraag om verder te kijken dan alleen de Rooise grenzen. De industrieterreinen van Meierijstad liggen nog lang niet vol met zonnepanelen en er zijn voldoende andere locaties voor windmolens. Leg het neer, daar waar geen schade ontstaat voor jullie inwoners. Tip.. Inkoop van duurzame energie is ook een mogelijkheid. Snelheid is geboden.. de eerste fases van besluitvorming zijn al geweest. De volgende informatieavond van Statkraft is op 29 juli om 20.00u en ZonXP op 14 september om 20.00u. Meld je aan via karim.kamal@statkraft.com en tamara.koeman@zonxp.nl 

Meer informatie over de windmolenpark is te verkrijgen via Facebook: beschermrooiseheide of een email naar beschermrooiseheide@gmail.com

Een verontruste, betrokken burger met groene vingers…

R. van der Sanden

Afbeelding