Jan Naus kijkt toe hoe Arnout van Boxtel de asperges oogst
Jan Naus kijkt toe hoe Arnout van Boxtel de asperges oogst Foto: Hans van den Wijngaard

Asperges zijn het witte goud uit de volkstuin

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Dit keer deel 9, daarin vertellen Jan Naus en Arnout van Boxtel over asperges en wat bij de kweek van het witte goud komt kijken.

Jan heeft inmiddels zo’n zeven jaar een volkstuin, maar is al zijn hele leven met het stekken en zaaien van plantjes bezig. Toen zijn pensioen in zicht kwam, informeerde hij bij de volkstuin of er plaats was. Die was er eerder dan zijn pensioen. Arnout heeft al zo’n twaalf jaar een volkstuin en ook voor hem gold dat hij een leuke tijdsbesteding zocht voor na het werkzame leven. Naast rijden op de buurtbus en maaltijden rondbrengen, werd dat volkstuinieren.

Op de vraag waarom Jan en Arnout ons wat over asperges willen vertellen, volgt een eenvoudig, maar ontnuchterend antwoord: “Omdat ze zo lekker zijn. Maar als je zelf asperges kweekt, dan weet je ook zeker dat ze gifvrij zijn. Dat ze onbespoten zijn en dat er niet mee is gerommeld. Verder is het heel ontspannend om er mee bezig te zijn. Zeker in het begin moet je geduld hebben, want het eerste jaar mag je helemaal niet steken. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Afbeelding
Er zijn veel recepten voor en met asperges