Van de opbrengst worden onder andere evenementen betaald.
Van de opbrengst worden onder andere evenementen betaald. Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode op naar een BIZ-model?

Evenementen Evenementen

Sint-Oedenrode – Op dit moment vindt er in Sint-Oedenrode een inventarisatie en onderzoek plaats of het huidige stelsel van reclamebelasting voor centrumondernemers op termijn vervangen kan worden door het zogenaamde BIZ-model. 

Het eventueel overstappen naar een BIZ-model – dat dit jaar in het centrum van Veghel al is ingevoerd – is geen keuze van de gemeente. Het is aan een organisatie als het Centrummanagement en ondernemers en vastgoedeigenaren om hiertoe het initiatief te nemen. De gemeente heeft uitsluitend een faciliterende rol. Inmiddels is het initiatief genomen. Afgelopen week hebben alle centrumondernemers en eigenaren van panden een enquête binnen gekregen.

Een BIZ wordt geheven van zowel de eigenaar en/of de gebruiker van een bedrijfspand dan wel niet-woning op basis van de WOZ-waarde. De opbrengst kan uitsluitend als subsidie worden aangewend voor de financiering van de bedrijveninvesteringszone (denk aan projecten voor aanpak leegstand, marketing, evenementen en aankleding centrum). De reclamebelasting wordt uitsluitend van de gebruiker van het bedrijfspand geheven en dat op basis van de omvang van de openbare aankondiging. De opbrengst van de reclamebelasting is voor de gemeente vrij besteedbaar.

De vorm BIZ is een uniek en democratisch instrument om de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van een winkelgebied te verdelen over álle betrokken individuen, dus ondernemers en vastgoedeigenaren. “De gemeente faciliteert graag een BIZ, omdat we verwachten dat het de betrokkenheid van alle partijen bij het centrum van Sint-Oedenrode verder vergroot. Alle bedrijven dan wel niet woningen hebben een WOZ-waarde. Niet alle bedrijven en niet-woningen kennen een openbare aankondiging. Dus BIZ kent een breder heffingsareaal dan reclamebelasting en het voorkomt ‘free riders’ gedrag”, zo laat de gemeente in reactie weten. Het is nog allerminst zeker of het BIZ-model wordt toegepast in Sint-Oedenrode. Uiteindelijk is dat een bestuurlijke keuze. Mocht het wél een serieuze optie worden, dan gaat dat niet eerder gebeuren dan met ingang van belastingjaar 2022.

POLL

Ben je voor of tegen het BIZ-model

Voor

Tegen

Weet ik niet