Een online bijeenkomst van de PvdA
Een online bijeenkomst van de PvdA Foto:

Het kan wél! Vrouwen in de politiek

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - Het is nu iets meer dan honderd jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen en zich, twee jaar eerder, verkiesbaar mochten stellen. Echter, er zijn naar verhouding nog steeds weinig vrouwen actief in de politiek. Alleen al de kandidatenlijsten voor deze Tweede Kamerverkiezingen spreken wat dat betreft boekdelen. Het is vandaag 8 maart, Internationale Vrouwendag, een goed moment om er bij stil te staan.

Van vrouwen die wel actief zijn in de politiek behoren verwacht je dat ze meestal tot de groep ‘vrijgezelle vrouwen van middelbare leeftijd’ horen. Hoe begrijpelijk ook (‘te weinig tijd’), ook voor jongere vrouwen met een partner, kind(eren) en een baan, is het haalbaar en leuk om actief te zijn in de politiek. Loes van Dommelen, burgercommissielid PvdA Meieijstad: “Ik vind het belangrijk dat we in Nederland solidair naar elkaar toe zijn en dat burgers gehoord worden. Met een jong gezin is het soms best even puzzelen om ruimte te maken voor politiek, maar over het algemeen komen we daar goed uit. Zeker in coronatijd is dat net even wat makkelijker omdat veel digitaal gaat.” En: meer politiek actieve vrouwen maken ruimte voor cultuurverandering en betere besluiten. Hoe groter de diversiteit van de mensen die meepraten, hoe breder wordt gekeken naar onderwerpen. Meer diversiteit leidt tot meer vertrouwen in de politiek, rechtvaardiger beleid en verandering van heersende stereotypen over politiek. Helaas is nu vaak degene die het hardst schreeuwt ook het best wordt gehoord, niet degene met het beste idee. Met diversiteit bedoelen we: een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Meer diversiteit in de politiek gaat uiteraard niet alleen over meer vrouwen, in deze bijdrage ligt daar echter wel het accent op. En, wees nu eerlijk: politiek is té belangrijk om alleen aan mannen over te laten!

Invloed met impact: Internationale Vrouwendag 2021
Waarom zouden vrouwen dan wél actief moeten willen zijn in de politiek? Omdat ze dan ‘invloed met impact’ hebben. En laat dat nu nét het thema van de Internationale Vrouwendag van 2021 zijn. Op en rond 8 maart 2021 wordt op verschillende manieren en door vele organisaties aandacht besteed aan dit onderwerp. Hoe vrouwen invloed kunnen uitoefenen en zorgen voor meer aandacht aan thema’s als het taboe doorbreken van huiselijk geweld, een gelijkwaardige positie voor meisjes en vrouwen, de waardering voor de diverse culturen die ons land rijk is en ga zo maar door. En dus ook aan de wens om meer vrouwen te interesseren voor de politiek. Op de website internationale-vrouwendag.nl is hier meer informatie over te vinden.

Politiek actief op vele manieren
In 2020 werd de Internationale Vrouwendag ook gevierd in Meierijstad. Een succesvolle bijeenkomst waarvoor het initiatief werd genomen door de PvdA, met veel enthousiaste vrouwen. Sommige wel actief in de politiek, anderen niet. Marja Stevens, voorzitter PvdA Meierijstad: “Democratie moet je samen doen, en da’s kei leuk met een leuke groep mensen!”.
Alle aanwezigen waren betrokken bij de maatschappij en geïnteresseerd in de manier waarop ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de samenleving kan worden verminderd. Marsja Derks, fractieondersteuner PvdA Meierijstad: “Meepraten over wat jij belangrijk vindt, voor jezelf en de mensen om je heen”. De conclusie was dat iemand politiek actief kan zijn op vele verschillende manieren. Intensief maar ook minder intensief. Door mee te praten over een onderwerp dat iemand persoonlijk belangrijk vindt. Door een bijeenkomst te organiseren. Door een initiatief voor de gemeenteraad voor te bereiden. En uiteraard ook door als raadslid volksvertegenwoordiger te zijn. Op vele manieren kunnen vrouwen ‘invloed met impact’ hebben. Dus ook jonge vrouwen met kinderen, een partner en een baan kunnen politiek actief zijn.

Het kan dus wél!
Zichtbaarheid van verschillende vrouwen in de politiek is goed voor de emancipatie van vrouwen. Martha School, bestuurslid PvdA Meierijstad: “Omdat ik een fatsoenlijke, rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving wil voor vrouwen en mannen”. Het zorgt ervoor dat meiden en vrouwen zichzelf meer herkennen, meer ambitie hebben, en sneller zelf gemotiveerd raken om politiek actief te worden. Vrouwelijke politici zijn dan een rolmodel. Dus hoe meer vrouwen actief worden, hoe beter. Dus stem deze verkiezingen in ieder geval op een vrouw!

Silvia Derks, burgercommissielid PvdA Meierijstad en voorheen 10 jaar raadslid voor de PvdA in Cuijk: “Het raadslidmaatschap heeft me veel gebracht. Je leert er heel veel van en het is mooi om te zien dat men écht naar je luistert, omdat je als vrouw soms nét vanuit een ander perspectief naar het probleem kijk. Je kunt dus het verschil maken in de besluitvorming.” Ben je zelf als vrouw geïnteresseerd in politiek, zou je iets willen doen voor de samenleving maar weet je niet precies hoe of wil je gewoon even meekijken? Ga in gesprek met een politieke partij in Meierijstad, ze zullen je met open armen ontvangen en je wegwijs maken!