De afgelopen maanden is het veel te rustig geweest, noodgedwongen, maar toch.
De afgelopen maanden is het veel te rustig geweest, noodgedwongen, maar toch. Foto: Jos van Nunen

Brandbrief naar de gemeente namens centrumondernemers

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode – Het Centrummanagement en winkeliersvereniging Rooi2000 hebben een brandbrief gestuurd naar het College van Burgemeester en Wethouders van Meierijstad. Dit naar aanleiding van een schrijven van de organisatie Inretail naar de landelijke overheid, waarin het vraagt om terug te gaan naar de situatie vóór de lockdown, omdat het water tot aan de lippen staat bij veel horeca en winkeliers. Zo ver willen de Rooise ondernemersvertegenwoordigers niet gaan, maar ze delen wel de grote bezorgdheid en willen dat overbrengen.

“Als dit zo nog lang doorgaat, is de ramp niet te overzien”, vertelt Pieter van de Kamp, tot voor kort voorzitter van het Centrummanagement. Hij spreekt ook namens Tonnie Heijmans, de voorzitter van Rooi2000. “We conformeren ons niet helemaal aan de inhoud van de brief van Inretail, maar we hebben wel begrip voor de actie. De druppel is het uitblijven van extra steunmaatregelen voor gederfde omzet en overgebleven voorraden. Die zou in februari komen, naar nu blijkt wordt dat pas juni. Dat kan voor veel ondernemers de doodsteek zijn.”

Van de Kamp prijst de gemeente dat ze coulant zijn geweest toen het enkele weken geleden zo koud was. Eigenlijk moesten klanten van het RIVM eventuele aankopen buiten oppikken, maar door de weersomstandigheden gaf de gemeente aan dat het ook binnen mocht. De oud-voorzitter hoopt dat de gemeente wederom coulant is wanneer meer wordt losgelaten door de overheid. “Ook vraag ik dat ze richting de overheid adviserend optreden in de discussie om de winkels en horeca wel of niet te openen. Hopelijk trekken ze daarin zoveel mogelijk partij voor de lokale ondernemers, want het is heel hard nodig dat er iets gebeurt.”