Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Hoe Sint-Oedenrode onderneemt: Teun van Sinten

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het barst van de bedrijven in Sint-Oedenrode. Grote spelers op de (inter)nationale markt, startups, maar ook middelgrote bedrijven zijn er gehuisvest. Meer dan tweehonderd van deze ondernemers zijn lid van de lokale ondernemersvereniging Business-to-Business. Allemaal verdeeld over verschillende branches. Al die verschillende sectoren gaat DeMooiRooiKrant een jaar lang belichten. De autobranche was in de vorige ronde te zien. Dit keer gaat het om de bouw in de breedste zin van het woord. Vooral over wat er in en rondom huis gebeurt. Vier ondernemers worden aan de tand gevoeld. Wat is hun positie in de markt? Hoe staat het er voor? Waar komt hun passie vandaan? Teun van Sinten van Solisplan aan het woord.

Hoe gaat het met Solisplan?
“Heel goed. We zitten in een absolute groeimarkt. Dat is al jaren zo en dat zal naar verwachting ook nog wel even doorzetten. Als Nederland zijn we in 2020 Duitsland haast voorbij gegaan wanneer je kijkt naar het aantal zonnepanelen per inwoner. Nog zo’n jaar en we zijn koploper binnen de EU. Op de totale energiemix en andere punten van duurzame energie liggen we overigens nog een enorm stuk achter. Daar valt nog veel winst in te behalen.”

Waar richten jullie je op?
“Alleen maar op business-to-business. Toen ik in 2012 begon, leverde ik wel aan particulieren, maar sinds 2015 vrijwel niet meer. Onze ambitie is om zoveel mogelijk grote daken vol te leggen met zonnepanelen. We doen dat voor bedrijven, maar ook voor gemeentes en sportclubs in het hele land. Van Groningen tot Sittard. Ik ben dan ook veel op pad. Zonneweides leggen we ook aan, maar in veel mindere mate. De Nederlandse energietransitie gaat gewonnen worden op de daken, daar ben ik van overtuigd.”

Hoeveel mensen heb je in dienst?
“Inmiddels werken we met totaal vijfendertig mensen buiten op de daken en op kantoor. Richting de lente en zomer zijn er dat wat meer. Dat had ik enkele jaren geleden niet verwacht. In mijn businessplan stond een bepaalde groei voor over vijf jaar. ‘Dat moeten we nog naar zien’ dacht ik toen, maar we zijn echt hard gegroeid. Afgelopen jaar wat minder, maar ik besef me maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend is door de coronacrisis.”

Zit er nog veel ontwikkeling in zonnepanelen?
“De panelen op zichzelf – de techniek – is redelijk uitontwikkeld. De technologie die breed wordt toegepast, wordt voornamelijk gefinetuned. In de omvormers zit nog wel verdere ontwikkeling. Ook de panelen worden groter en groter, zodat er minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden per vierkante meter.”