Anja in de MooiRooi klomp, een gouden combinatie.
Anja in de MooiRooi klomp, een gouden combinatie.

Anja van Turnhout: spil achter de schermen

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Anja van Turnhout, opgegroeid in een echte Rooise familie, moeder van Anne en inmiddels zo’n 31 jaar getrouwd met Bas van Turnhout, runt al tien jaar, samen met haar man en mede-eigenaar Jeroen van de Sande, het Mooiconcept. Hoog tijd dus voor een kijkje achter de schermen met haar.

Door: Caroline van der Linden

Anja was pas 28 toen ze haar beide ouders verloor en kort daarna ook scheidde van haar toenmalige man. Een moment in haar leven, waarop ze alleen in de wereld stond. Erg jong, geen familie in haar naaste omgeving, wonend in haar ouderlijk huis. Anja was in die tijd werkzaam bij Drukkerij van Lieshout, achter in de Emmausstraat, waar de Midden Brabant werd gemaakt. Ze werkte hier op kantoor en las de hele dag door het drukwerk, wat pas na haar scherpe blik door de persen mocht. In haar beginjaren maakte ze de facturen nog op de typmachine en werd de krant met loden letters gezet.

Financieel kon ze zichzelf redden, door hier en daar wat zuinig te zijn. Toen Tiny van Lieshout met pensioen ging, werd het bedrijf waar ze werkte verkocht aan Hans van Boxtel, waar ze een geweldige baas aan had. In verband met de enorme groei, ging de drukkerij weg uit de Emmausstraat en verhuisde naar het industrieterrein in Nijnsel, waar de Noord-Brabantse drukkerij ontstond. Na ook hier jaren voor hem te hebben gewerkt, ging ook hij met pensioen. Tegenover de drukkerij runde Roland Heesakkers van Roland Design zijn bedrijf en hij vroeg Anja of ze voor hem wilde komen werken. Het was een reclamebureau, dus toch iets anders, maar al snel breidde hij zijn bedrijf uit met drukwerk. Omdat Anja veel ervaring had in deze branche , maakte ze de overstap. Ook voor hem heeft ze jaren met plezier gewerkt tot ook hij stopte met zijn werkzaamheden.

Op haar dertigste leerde ze Bas kennen en nadat beiden al een heel aantal mooie productieve jaren doorlopen hadden, ontstond tien jaar geleden het Mooiconcept. Anja herinnert zich nog goed wanneer de eerste krant gedrukt werd. “Het ging helemaal mis, ’s nachts om drie uur werd de drukker nog gebeld of er alstublieft nog iets veranderd mocht worden, dat was stress. Nu is de krant altijd om vijf uur klaar.” In de beginjaren van DeMooiRooiKrant werkte Anja op kantoor, waar de hele dag mensen binnen liepen en de telefoon niet stopte met rinkelen. Geconcentreerd werken was ondoenlijk. Ze is thuis gaan werken en dat bevalt haar tot op de dag van vandaag nog steeds uitstekend. Anja laat me haar kantoor zien, een gezellig ingerichte ruimte met een groot bureau, alles keurig geordend met gezellige schilderijen van “De dikke dame”, aan de muur. Haar domein, waar ze vele uren doorbrengt, om alles in goede banen te leiden.

Welke taken zij verricht achter de schermen, vertelt ze ons: “Op maandag en dinsdag lees ik nog steeds alle teksten door die in de krant komen, inclusief de advertenties. En dit waren er onlangs heel wat. Anja heeft doorgaans alles uitstekend onder controle. Toch sloeg tot voor kort de stress wel enigszins toe. Vijf pagina’s met rouwadvertenties, dertig in totaal. “Er kwam zoveel binnen, van uitvaartverzorging Kuis, Wilma van Casteren, Dela en privéadressen. Ik maakte een lijst en vinkte alles af. Als ik iemand vergat, was de ramp niet te overzien. Het is zo enorm belangrijk dat dit dan goed gaat.” Gelukkig was het Anja toevertrouwd, stond er alles in zoals het moest en nam het aantal, tot opluchting van ieder, in de weken daarna af.

Haar samenwerking met familie Kuis, met Jan, Piet en nu nog steeds met Antwan, is wel degelijk bijzonder te noemen. Anja werkt al drie generaties met hen samen. In de tijd dat ze bij Drukkerij van Lieshout werkte, werden daar de rouwbrieven en prentjes nog gedrukt. Dat lezen al jarenlang een grote hobby van haar is, is direct duidelijk te zien aan de boeken om haar heen, waar ze enthousiast over vertelt. De dagen zitten behoorlijk vol, maar zodra ze tijd heeft pakt ze een boek en is ze zo verzonken in een mooi verhaal. Tijdens deze coronatijd geeft ze haar mooie verzameling boeken graag te leen aan vrienden en bekenden, zodat ook zij heerlijk kunnen genieten van de mooie verhalen.

Gelukkig weet ze alles goed te plannen, zodat ze aan het lezen van haar boeken toekomt, want wanneer op dinsdagmiddag alle teksten onder haar ogen zijn geweest en de krant op woensdag gedrukt op tafel ligt, wacht Anja nog een klus. Alle facturen en betalingen moeten de deur uit. En dat vraagt nogal wat. Na deze klus zijn er op donderdag en vrijdag nog tal van andere taken, want Anja houdt alles bij. Ze is de spil achter de schermen. “De heren weten niet wat er op de bank gebeurt”, zegt ze lachend.

Anja heeft in de jaren vele hoogtepunten beleefd, zo was de opening van het nieuwe kantoor er één van, maar de verrassing tijdens haar 25-jarige huwelijksfeest met Bas was helemaal geweldig, toen Jeroen op een fiets met grote fietstassen de zaal binnenreed en een speciaal voor hen gedrukte krant “DeMooiStelKrant”, aan het bruidspaar overhandigde. Een schot in de roos, omdat Bas en Anja tot op de dag van vandaag een sterk koppel vormen en zij zijn steun en toeverlaat is. Ze wordt niet voor niets menig keer in het dorp aangesproken als “mevrouw MooiRooi”.