coll odendael
coll odendael Foto: Jos van Nunen

“We voelden ons even bezwaard om gewone politiek te bedrijven”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De wereld draait door, de politiek ook. In afwachting van een noodwet probeert elke gemeente het wiel uit te vinden hoe besluiten te nemen zonder daar de wet of de 1,5 meter-regel mee te overtreden. Al geeft het allemaal veel gedoe, vergaderingen vallen weg of gebeuren digitaal dus de raadsleden hebben in principe tijd over. Wij vroegen een paar van hen hoe ze die extra vrije tijd invullen. Sommigen grepen de gelegenheid aan om meteen hun hart uit te storten. 

Thijs van Zutphen (Lijst Blanco)
"De commissievergaderingen, het fractievoorzittersoverleg en agendacommissie gaan nog steeds door, dus ook nu is er tijd nodig om die vergaderingen voor te bereiden en telefonisch te overleggen met fractiegenoten. Daarnaast staat ook mijn studie niet stil. Omdat de raadsvergaderingen wegvallen is er wel wat tijd over, waardoor je meer ruimte dan gewoonlijk hebt om tijdschriften en dagbladen te lezen.”

Laurens van Voorst (Hart)
“De coronacrisis hakte er in onze gemeente zo hard in, dat we ons even bezwaard voelden om gewone politiek te blijven. Kritische vragen over een ander onderwerp zou al snel uitgelegd worden als hardvochtig. Alsof we geen oog hebben voor de grotere noden in Meierijstad. Maar steeds meer bekruipt ons het gevoel dat we alles op alles moeten zetten om juist door te laten gaan wát door kan gaan. En dat het een kwalijk neveneffect van corona zou zijn als we de lokale democratie op een laag pitje zetten. We hebben het dus druk, b.v. met de onwelkome bloemenkraam en het krot Kerkstraat 11. Verder gingen we door met onze intensieve communicatie met inwoners: elke week een digitale nieuwsbrief en elke week een paar keer iets op de website. We hebben ook extra aandacht geschonken aan de gevolgen van corona. Een opbeurende boodschap via sociale media, versnaperingen voor beroepsgroepen die het extra druk hebben en vergeten lijken en elke dag op Facebook een digitaal hart on de riem in de vorm van een positief bericht. Gelukkig heb ik het ook druk met mijn werk – voor een zzp-er is dat niet heel vanzelfsprekend. Alleen de avonden zijn wat stiller. Ik lees me wat af.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant