Floris Alkemade
Floris Alkemade Foto: Hans van den Wijngaard

“Nederland is een werkwoord, het verandert steeds en is nooit af”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Rooienaar Floris Alkemade is sinds 2015 rijksbouwmeester, een functie die al sinds 1806 bestaat. In die tijd heette de functie echter nog ‘architect des konings’. Omdat Alkemade als rijksbouwmeester in deze tijd op architectonisch vlak vooral bij de bouw en verbouw van rijksgebouwen een rol speelt, was hij ook nadrukkelijk betrokken bij de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch. Nu is de verbouwing van het Binnenhof een van de vele projecten waarbij hij zijn kennis en kunde in mag brengen. Ondanks dat Floris gevraagd is om nog een keer voor vijf jaar bij te tekenen, vindt de Rooienaar het voor het ambt beter dat er nieuw bloed door de aderen gaat stromen. Als erfenis aan zijn tijd als rijksbouwmeester laat Floris Alkemade het door hem geschreven boek ‘De toekomst van Nederland’ achter.

Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade verantwoordelijk voor de architectuur van de rijksgebouwen, dat zijn niet alleen de kantoren van de overheid, maar ook paleizen en zelfs gevangenissen. Nee, Floris ontwerpt deze gebouwen niet zelf, maar ziet er met zijn veertig collega’s van het atelier Rijksbouwmeester op toe dat architecten die deze opdrachten voor de rijksoverheid vervullen, ook zeker de gevraagde kwaliteit leveren. Daarnaast is Floris ook voorzitter van het College van Rijksadviseurs dat het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseert waar het de architectuur, stedenbouw of het landschap van ons land betreft. Een derde rol die de Rooienaar aan zijn functie heeft toegevoegd is het organiseren van ontwerpprijsvragen rondom sociaal maatschappelijke thema’s.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Het boek ‘De toekomst van Nederland’ met als ondertitel ‘de kunst van richting te veranderen’ is onder andere te koop bij Bruna aan de Heuvel voor 16,95 euro. Floris roept iedereen op die het boek wil kopen om dat juist nu bij de lokale boekhandel te doen.