Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Hoe TV de Kienehoef 50 jaar geleden ontstond…

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Precies op de plek waar nu de Helden van Kien staat, lagen in de jaren zestig twee tennisbanen. Gravel was in die tijd de ondergrond en tennis een elitesport. Een beetje wat golf nu is. Rooienaar Peter Seegers sloeg er met regelmaat een balletje. Samen met enkele vrienden. Ze legden onbewust de basis voor een club die later de grootste van Sint-Oedenrode zou worden: het precies vijftigjarige TV de Kienehoef.

Wie had dat gedacht in die tijd? Vrijwel niemand. Tennis was een onbekende sport. Er werd voornamelijk gevoetbald en gekorfbald. Maar ja, als er enkele schapen over de dam zijn… Tom Okker en Betty Stöve, de beste mannelijke en vrouwelijke tennissers van die tijdsperiode, wonnen aan populariteit door hun internationale prestaties. Het zorgde in Sint-Oedenrode in ieder geval voor een aardverschuiving.

We ontmoeten Peter in het huidige clubgebouw van TV de Kienehoef. Hij vertelt over de jaren zestig. “In die tijd verhuurde de gemeente de banen. Zij maakte ook de indelingen per dagdeel. Ik tenniste er met een groepje dat zich ‘Keep Fit’ noemde. Wij waren erg fanatiek. Toen zich steeds meer mensen begonnen aan te melden, had de gemeente een probleem. Ze had er een dagtaak aan om de planning te maken en wilde er dan ook vanaf. Toen hebben wij als ‘Keep Fit’ die taak overgenomen.” Meer en meer mensen meldden zich. Twee banen was op een gegeven moment niet meer genoeg om honderden mensen plek te bieden. Hoewel een gedeelte nog even moest wennen aan het idee van een vereniging lukte het Peter, Leo van Uffelen en wijlen Jan Janssen om een tennisclub op te richten. “We hebben daarover veel vergaderd bij café Jan Bosch en besloten alles stapje voor stapje te doen. Eerst de oprichting, daarna het maken van de statuten en het reglement. Piet Duffhues was destijds ook een fanatiek tennisser en werkzaam bij de gemeente. Hij kwam met het idee van een nieuw sportpark en was de motor van dat plan.”

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week