De Rooise ramentikker.
De Rooise ramentikker.

Rooienaar scoort bij Cash or Trash

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Onze plaatsgenoot John van Erp scoorde dinsdagavond met zijn ‘Rooise ramentikker’ bij het programma Cash or Trash van SBS6.

John wist dat hij een uniek item had en zelfverzekerd ging hij naar de opname van het programma Cash or Trash. Martien Meiland is de presentator en samen met taxateur Elise bekeken ze de ‘Rooise ramentikker’. Deze is gemaakt van papier maché en gemaakt zo rond 1900. 25 Jaar geleden kocht John hem voor 300 euro en hij schatte de waarde zelf op 1500 euro. Taxateur Elise gaf er een lagere waarde aan, tussen de 500 en 800 euro. Dat vond John te laag, hij hoopte op meer. 

Er werd uitgelegd dat er een klokmechanisme in de buik zit waardoor het hoofd heen en weer knikt en de aanwijsstok tegen een raam van de etalage tikte. Zo werden klanten gelokt om naar binnen te komen. Na het opdraaien knikt het hoofd anderhalve dag. Na ruim 100 jaar nog mooi in de verf en gaaf. Een verrassend leuk object.

John van Erp ging vastberaden naar de veiling toe. Hij zou hem niet laten gaan voor een appel en een ei. De vijf experts van het programma luisterden naar de uitleg, keken naar het item en er kwam snel een bod. Nog sneller ging het opbieden totdat een van de experts zei dat Reinier Brummelkamp het beste bod moest gaan doen. De ramentikker zou in zijn collectie het beste passen. 2500 euro was het eindbod waarmee John akkoord ging.

De overige experts lachten samen om de gretigheid waarmee Reinier de ‘Rooise ramentikker’ wilde hebben. Brummelkamp: “Ik had wel tot 4000 euro willen gaan omdat ik het persé wilde hebben. Nu zet ik hem op mijn kantoor neer. Elke tik is voortaan 100 euro waard.” Met de cheque van 2500 euro in de hand kon John zijn ‘Rooise ramentikker’ overdragen. Cash gescoord en zijn speurdersinstinct beloond.