Afbeelding

“Goed luisteren vind ik zó intrinsiek belangrijk”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - In haar studietijd belandde Tatjana Scheuder – Tijhuis bij toeval in de financiële sector. Het bijbaantje bepaalde min of meer de rest van haar leven. Ze voelde zich als een vis in het water in de branche waar het draait om geld, resultaat en vertrouwen. De huidige directeur van Rabobank de Meierij - noemt zichzelf resultaatgericht - maakte mee dat het vertrouwen in de financiële sector schade opliep - en vindt dat geld een middel is en geen doel. Inmiddels staat ze alweer bijna een jaar aan het roer vanuit het hoofdkantoor in Sint-Oedenrode. Met DeMooiRooiKrant blikt ze terug, vooruit en laat ze haar visie los over de bankwereld. Haar wereld.

Door: Jeroen van de Sande

We nemen plaats in één van de spreekkamers van het grote Rabobank-gebouw op bedrijventerrein de Kampen. Na een paar minuten is het al vrij duidelijk. Tatjana praat makkelijk en (glim)lacht met vlagen. Omdat ze humor heeft, maar ook uit vriendelijkheid. Een extra bewijs dat Twentenaren klikken met Brabanders. Ze is Twents, géén Achterhoekse. “Nee, dat is een groot verschil”, verzekert ze, ook dit keer vergezeld met een lach. Tatjana studeerde religiewetenschappen en rondde de studie af met een onderzoek naar islamitisch bankieren. Nu gaan veel wenkbrauwen fronsen. “Het duurt veel te lang om precies uit te leggen wat het is. Maar Islamitisch bankieren is een heel andere vorm. Zij mogen bijvoorbeeld van geld geen geld maken. Ik ben hier op afgestudeerd, omdat ik het vooral heel interessant vind wat mensen beweegt. at motiveert me nog steeds.”

Tatjana startte haar carrière bij een andere bank en noemt dat grappend haar jeugdzonde. Een reorganisatie deed haar thuis belanden. “Ik ben niet geschikt om thuis te blijven. Ik ben toen heel bewust gaan solliciteren bij Rabobank. Deze bank heeft een maatschappelijke identiteit die me aanspreekt. Een coöperatieve bank is nu eenmaal heel anders dan een normale bank met aandelen. Het Dichterbij Fonds en Rabo Clubsupport zijn daar een paar voorbeelden van. Het geld vloeit terug de maatschappij in en niet in de zakken van aandeelhouders.” Door de grote bankencrisis van tien jaar geleden hebben veel mensen nog een wrang gevoel bij banken. Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen. “Ook mijn moreel kompas sloeg soms aan. “Terugkijkend hebben we ons als bankiers teveel laten leiden door perverse prikkels. Daarbij moet ik zeggen dat hedonisme in die tijd maatschappelijk normaal was. De sector faciliteerde het min of meer. Daarmee wil ik niets goedpraten of verdedigen, maar we praten wel over een andere tijd. Die fase wakkerde bij mij een gevoel van maatschappelijke relevantie aan en ik ging meer geloven in een coöperatieve bank. Ik ben daarom blij dat ik in 2011 de overstap naar de Rabobank heb gemaakt””

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week