Afbeelding

Boomfeestdag in Meierijstad

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad - Op woensdag 18 maart is het weer Nationale Boomfeestdag. Zoals ieder jaar worden hier de kinderen van groep 8 van diverse basisscholen voor uitgenodigd. De gemeente Meierijstad organiseert dit jaar samen met IVN Veghel en Sint-Oedenrode, werkgroep ‘t Hurkske en NMC Schijndel op vier locaties plantwerkzaamheden. De locaties zijn: “Veghels buiten” te Veghel; ’t Hurkske te Erp; groenstrook Sonseweg te Nijnsel en de Beemdstraat in Schijndel (omgeving Heempark).

Thema 2020: “Bomen geven energie
Het doel van de boomfeestdag is kort en krachtig: Zo zorgt de gemeente ervoor dat kinderen betrokken worden bij het gemeentelijk groen en dat ze de waarde van groen inzien. Het thema verwijst naar de diverse (wereld en nationale) Klimaatakkoorden. In al deze akkoorden wordt het belang van aanleg van bossen en het planten van veel meer bomen en struiken benadrukt. “Maar ook lokaal dragen ze bij aan de doelstellingen die we in onze gemeente hebben”, stelt wethouder van Rooijen. “Bomen en struiken zijn een super klimaatmaatregel; Ze zorgen voor opname van CO2, geven ons verkoeling in perioden van grote hitte. Een fors en divers bomenbestand helpt de biodiversiteit in flora en fauna te verbeteren.”

Record
Stichting Nationale Boomfeestdag wil het oude nationale plantrecord van 235.000 bomen op één dag verbreken; alle gemeentes tezamen planten dit jaar 500.000 bomen in Nederland. De kinderen uit Meierijstad planten 1620 bomen en struiken. Het merendeel van de nieuwe aanplant bestaat uit bosplantsoen zoals Krent, Sleedoorn, Hazelaar, Hulst, Kers, Vlier, Gelderse roos, Vuilboom, Hondsroos en bomen waaronder Beuk, Eik, Linde, Lijsterbes, Els, Esdoorn, Sierappel, Iep, Berk en Haagbeuk. Op elke locatie doen de kinderen mee aan natuur-postenspellen. Vrijwilligers van bovengenoemde natuurwerkgroepen en medewerkers van de gemeente Meierijstad begeleiden deze activiteiten.