Afbeelding

Sfeervol kerstconcert Roois Gemengd Koor

Algemeen Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Zondag vóór Kerst is bij uitstek het moment voor Kerstconcerten. Gezien de veelheid van het aanbod concerten in de regio werd dat van het Roois Gemengd koor heel goed bezocht. Bezoekers, van wie veel familieleden en dierbaren van koorzangers en vandaag ook van solist koperblazer Luc van Eijk, weten zich verbonden en willen deel hebben aan het samen zingen van aloude en door iedereen gekende Kerstliederen. Naast deze volkszang willen mensen zich graag laten verwonderen door de eigen keuzeliederen van het koor.

Door: Mattie De Schepper

Programma opbouw
Voorafgaand aan het concert sprak Pastoor Van Aken attent over het wezenlijke van de Kerstboodschap in deze tijd, op wat zorg geven en krijgen kan inhouden die generatie overschrijdend, zingevend, en hoopgevend kan zijn. Hij zag dit concert als een getuigenis van hoop en sterkte door zangers en luisteraars het beste van zichzelf te geven; hun stem en een luisterend oor. Volmondig klonk hierop 'Wij komen tezamen'.
Het eigen repertoire van het koor was best verrassend. Er zaten echte pareltjes tussen. De toelichting en toevoeging van sommige teksten maakte dat de inhoud van anderstalige liederen goed overkwam. Een compliment voor de goeie verstaanbaarheid en dictie. Er wordt door dirigent en zangers veel aandacht besteed aan dynamiek,
intonatie, klankkleur en homogeniteit.

Dit was vooral te horen in 'Jesu, Thou the Virgin Born' en in het zo verfijnd gezongen 'O Magnum Mysterium'. Bij heel wat liederen gaf de pianobegeleiding door Brechje van den Brand net dat extraatje waardoor het koor zich gesteund wist bij inzetten en handhaven van tempi. Koor en dirigent stralen bezieling uit. Heel wat koorleden kennen alle liederen uit het hoofd en missen geen enkele aanwijzing van Willem Heldens. Wat een genot om die man te zien dirigeren.
In de akoestiek van de Martinuskerk komt de expressieve zang en totaalklank beter tot zijn recht dan de subtielere ietwat solistisch bezette stemvoeringen.
Het was goed het programma koorwerken te larderen met volkszang en een intermezzo door Luc van Eijk op de bugel. Eigenlijk past dit instrument heel goed bij de kerstsfeer. Zijn spel is trefzeker en heeft allure. Luc heeft zijn talent van geen vreemden. Jammer dat de begeleidende opgenomen muziek – mede door de ontoereikende klankweergave – eerder storend werkte.

Hoogtepunten
Naast het vreugdevol en pittig gezongen 'Deck the Hall' beluisterden we in 'Coventry Carol' hoe
moeders als het ware hun geslachtofferde kinderen wiegden. In het arrangement van 'Gabriel's Message' was de hand van David Willcocks duidelijk te herkennen.
Absolute hoogtepunten waren voor mij de voortreffelijke vertolking van Morten Lauritsen's 'Sure on this shining night' - fijn dat de vertaling opgenomen was in het programmablad - en het zo mooi door Brechje van de Brand begeleide 'Ave Maria' van de hedendaagse Amerikaanse componist J.S. Stephens. Het strekt het koor tot eer dit niveau te bereiken met deze betere en ook veeleisende koorliteratuur. Samen met de voorzitter, dirigent en zangers kijken wij uit naar de viering van het 75 jarig bestaan van het koor in 2020. Een felicitatie waard!