Afbeelding

Hartekreet van de Heemkundige Kring

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - "Waar nu aan de Markt de winkel van Albert Heijn is stond vroeger een prachtig herenhuis' zeggen de mensen die het nog kunnen weten. 'En waar nu de (lege) Rabobank staat was het statige pand van Van der Hagen'. Waarom zijn ze verdwenen? Onze Markt zou veel meer uitstraling hebben mèt die panden.

En waarom is het oudste straatje van Rooi, de Kerkstraat, verdwenen? Om plaats te maken voor 'broodnodige' winkelruimte? Waarom is het prachtige plaatje van de kerk die oprijst achter het Sint Paulusgasthuis verdwenen? De lelijkheid van de hoogbouw die rondom de tuin van het Sint Paulusgasthuis is geplaatst is stuitend. Waarom wordt het koetshuis dat hoort bij het pand Heuvel 23 (het 'notarishuis') niet gerespecteerd? Waarom is het zandpad Dijksteegje, in plan Heikant, verdwenen? Waarom is kasteel Henkenshage een gesloten bastion voor Rooienaren en toeristen? Waar blijft de bocht in de Borchmolendijk die de blik vanuit het oosten naar de Markt richt als Albert Heijn daar gaat bouwen en het lossen van de vrachtwagens aan de Borchmolendijk gaat plaatsvinden? Waarom moet het bouwhistorisch waardevolle pand van De Leijer hiervoor verdwijnen? Waarom lukt het niet om rondom de Markt een mooie rij gezonde bomen te hebben staan?
Waarom blijven we in ongewisse over de toekomst van slot Dommelrode? De nadelen die aan dit gebouw kleven - slechte akoestiek, verouderde installaties, energielabel F - hoort een eigenaar op te lossen, en vooral als die eigenaar een overheid is die voortdurend burgers aanmoedigt om woningen energiezuinig te maken.

Het antwoord op bovenstaande vragen is: er zijn keuzes gemaakt op allerlei gronden: tot 1 januari 2017 door volksvertegenwoordigers die in Sint-Oedenrode woonden, sinds die datum regeert de gemeenteraad van Meierijstad. Sommige mooie dorpsgezichten zijn voorgoed verdwenen, maar er zijn ook ontwikkelingen die nog ten goede gekeerd kunnen worden. Hoe gaan we dat bereiken in Sint-Oedenrode? Door permanent Rooise raadsleden aan te spreken op hun verantwoordelijkheid? Door inspraakbijeenkomsten te bezoeken? Door verkiezingsprogramma's serieus door te lezen? Door eigenaren van vastgoed aan te spreken op hun verantwoordelijkheid: het gedroomde rendement hoeft niet ten koste van alles behaald te worden! Inderdaad, dit stuk begint en eindigt met vraagtekens!

Wij, de Heemkundige Kring, zijn een vereniging van mensen die, zo staat in de statuten, streven naar het behoud en de bescherming van waardevolle monumentale en cultuurhistorisch panden, objecten en stads- en dorpsgezichten. Wij hopen op ieders betrokkenheid en generositeit, met als doel dit dorp mooi te houden en te maken!

Bestuur Heemkundige Kring De Oude Vrijheid