Afbeelding
Foto: jos vcan nunen

Polyhymnia brengt een klankrijk kerstconcert

Algemeen Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Terwijl buiten de kerstmarkt de aandacht van het publiek trok, bracht Gemengd Koor Polyhymnia in de Martinuskerk zijn kerstconcert. Daarbij was het koor Vita Nuova uit Schijndel te gast. Bij enkele liederen werd Polyhymnia begeleid door hartpiste Ingje van Rijn. Ondanks de concurrentie van de kerstmarkt en het gelijktijdig concert van het koor Aurora in de knoptoren was de kerk goed gevuld. Het was ook de moeite waard. Als gelegenheidsrecensent heb ik met genoegen mijn echtgenote vervangen.

Door: Jef De Schepper

Polyhymnia heeft een sterke bezetting met een uitstekende koorklank. Opvallend veel mannen, waar veel koren jaloers op kunnen zijn. Opvallend, vanuit mijn eigen koorervaring, is dat de koorleden goed naar de dirigente kijken en niet alleen naar hun partituur. Dirigente Nicole Friedrich-Krijnen dwingt dat als het ware ook af door haar sterke présence en haar strakke dirigeerstijl. Vooral de liederen waarin de koorklank alle ruimte krijgt profiteren daarvan, zoals Joy to the world en Away in a manger, maar ook het Catalaanse El noi de la Mare en het Russisch-Oekraiense Izje Cheroewimi. Bij de laatste kan de klankrijke taal daarin een rol spelen. In de liederen van John Rutter met begeleiding van harp kreeg bij Angel's Carol de klank de meeste ruimte en kwam zo het sterkste over. Zeer mooi klonk Lute Book Lullaby met een uitstekende solo van een koorsopraan.
Gastkoor Vita Nuova bestaat dit jaar 60 jaar. De koorleden zijn daar meestal een eind overheen. Dat merk je wel bij de koorklank. Toch was het optreden van dit ouderenkoor best te genieten, vooral in de zachtere liederen, zoals het kerstwiegelied Slaap zacht en This little light of mine. De presentatie van de liederen was bij Vita Nuova opvallend goed: kort, terzake en op het publiek gericht.
Persoonlijk vond ik het jammer dat de harpiste niet wat meer ruimte had gekregen in het programma. Een stukje harp als afwisseling van de hele reeks kerstliederen zou zeer welkom zijn. Tot slot zongen de koren samen een meerstemmig Stille Nacht. Dat hoort bij een kerstconcert, vooral als het zo mooi vol klinkt. Uitstekend als slot om in de sfeer naar huis te gaan. Daarna kan er het beste niet meer gepraat worden. Mededelingen, dankwoorden en bloemen kunnen beter daarvóór.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding