Wim en Lucy voor hun nieuwe onderkomen.
Wim en Lucy voor hun nieuwe onderkomen. Foto: Jeroen van de Sande

Doorwerken na AOW gerechtigde leeftijd

Algemeen Financieel nieuws

Sint-Oedenrode - Vanaf de AOW-leeftijd betaalt u geen AOW-premie meer. Daardoor is de totale loonheffing in de eerste twee schijven een stuk lager dan vóór uw pensioen.

Tegenover de lagere loonheffing in de eerste twee belastingschijven staat echter wel een lagere algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Slechts één instantie of werkgever mag rekening houden met de heffingskortingen. Gebeurt dat meerdere keren dan wordt over uw gehele inkomen te weinig loonheffing ingehouden en zult u na afloop van het jaar een belastingaanslag krijgen. Dit is te voorkomen met een loonbelastingverklaring (te verkrijgen via uw werkgever en/of uitkerende instantie). Hierop geeft u aan welke instantie of werkgever rekening moet houden met de heffingskorting.
Zowel de Sociale Verzekeringsbank (SVB), uw pensioenfonds als uw werkgever moeten bij het inhouden van de loonheffing uitgaan van de eerste schijf. De inkomstenbelasting wordt echter geheven over uw totale jaarinkomen. Als het gezamenlijke bedrag van uw AOW, pensioen en arbeidsinkomsten gedeeltelijk in de tweede, derde of vierde schijf valt, wordt er te weinig loonheffing ingehouden. Na afloop van het jaar zult u dan via een aanslag een naheffing krijgen. Betaalt u de verschuldigde belasting liever al gedurende het jaar dan kunt u de Belastingdienst vragen om een voorlopige aanslag. Deze aanslag kunt u in de loop van het jaar in termijnen betalen.

Heeft u vragen? Loop gerust op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Borchmolendijk 24. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies
www.bekkersadvies.nl