Persoonsbewijs
Persoonsbewijs

Een klein dorp in een grote oorlog (deel 15)

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is alweer bijna een jaar geleden dat de oorlog ook Nederland bereikte. In nog geen week tijd werd Nederland door het Duitse leger overrompeld. Vanaf de eerste dag legden de nieuwe machthebbers hun wil aan de Nederlanders op. Eerst waren het de geïmporteerde levens- en genotsmiddelen zoals thee, koffie, chocolade en tabak die schaars werden. Maar ook het aantal Nederlandse landbouwproducten dat schaarst wordt stijgt in een rap tempo en is alleen nog maar 'op de bon verkrijgbaar. Dat is niet omdat de boeren als gevolg van de bezetting minder hard werken en het is ook niet dat de koeien onder Duits bewind in een keer minder melk geven. Nee, al meteen vanaf het begin van de bezetting rijden volle goederentreinen met Nederlandse levensmiddelen richting het oosten.

HOOFDSTUK 15: IEDEREEN MOET EEN PERSOONSBEWIJS BIJ ZICH DRAGEN

Omdat iedereen in Rooi wel een boer kende of anders wel iemand kende die dan wel weer een boer kende, is er hier geen echte honger, dat in tegenstelling tot in steden als Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Niet dat daar grote honger is, maar Ties ziet en hoort toch wel van klasgenoten dat het 'ritselen' van eten in Eindhoven net wat minder gemakkelijk is dan op het platteland. Het gebeurt dan ook regelmatig dat hij voor zijn tante Martina, die in Eindhoven woont wat eieren of meeneemt. Omdat de eerste keer de eieren de  fietstocht naar Eindhoven niet hadden overleefd, kookt Maria van de Tillaart, de moeder van Ties, de eieren voortaan. Daarmee moeten ze in Eindhoven dan wel het bekende gebakken ei missen, maar een gekookt ei is net zo welkom.

Dat er weinig eten is, levert de nodige onvrede op in het land en dus ook in Rooi. Maar als het alleen bij dat weinige eten zou blijven, dan zou de onvrede nog binnen perken zijn gebleven. Nee, iets dat de Rooienaren veel meer bezighield is de invoering van het persoonsbewijs, of zoals de Duitsers het noemen 'der Ausweis'. Dat was een officieel document met daarop een pasfoto en zelfs een vingerafdruk.
 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Alle Nederlanders van 15 jaar en ouder werden opgeroepen om een persoonsbewijs te halen
Persoonsbewijs