Afbeelding
Foto: Frans Mabesoone

Rooi Fietst richting alle windstreken

Algemeen Evenementen / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Fietsen is een almaar groeiende hobby. Deels door de vergrijzing en deels door steeds betere materialen. Bovendien is het een ideale manier om Nederland eens goed te bekijken. De populariteitsstijging merkt ook het jaarlijkse fietsevenement Rooi Fietst. Vorig jaar tikte het een recordaantal deelnemers van 4100 aan. De verwachting is dat van 16 t/m 19 juli ongeveer eenzelfde aantal fietsers vanuit Rooi vier windstreken opgestuurd wordt.

"We hebben ieder jaar een stijgende lijn, maar veel hoeven we niet meer te groeien. Dit is prima te behappen voor ons", zegt voorzitter Rien Voets. Hij en zijn immense team van vrijwilligers hebben ook dit jaar weer een mooi fietsprogramma samengesteld. De hele regio wordt opgezocht via mooie fietspaden, enkele bospaden en verrassende trajecten. Rien: "Het is een magnifiek gebied waar we wonen. Dat horen we ieder jaar van onze deelnemers die uit heel Nederland komen."

Het Groene Woud is inderdaad prachtig. Ieder jaar weer komen de routemakers van Rooi Fietst daar achter. De routes zijn goed opgezet en daarom zijn er ieder jaar slechts kleine aanpassingen om het verrassingselement er in te houden. Zo hebben ze in de route richting Nuenen de Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel ingepast. Voor de tocht richting Gemert wordt wederom gestopt bij het Boerenbondsmuseum en ook bij Puur Brabant is weer een pauze gerealiseerd. Daarnaast loopt er nog een route richting Den Bosch en eentje naar Oirschot en omgeving.
De afstanden zijn divers. De kortste is 30 km en de langste 60 km. "De lange wordt steeds populairder door de elektrische fiets. De korte houden we er in zo lang er meer dan honderd mensen voor kiezen. Uiteindelijk hebben we voor iedereen wat wils", vertelt Rien. Voorinschrijven mag – dat hebben zo'n honderd mensen gedaan – maar hoeft niet. De vrijwilligers zijn er al klaar voor om vanaf dinsdag 13 juli duizenden fietsfanaten te ontvangen. Veel van hen zullen eens aanleggen in het centrum, want de routes lopen daar bewust meerdere keren doorheen.