Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Krijgt Rooi nog vuurwerk op Bevrijdingsdag?

Algemeen

Ik ben met de oorlog opgegroeid. Mijn moeder kocht voor mij altijd kleren bij de legerdump in Den Bosch dus heb ik tot mijn 18e levensjaar rondgelopen als Poolse korporaal, met een kogelgat in mijn blouse. En iedere avond als ik weer 's niks lustte, moest ik luisteren naar die ellendige verhalen over het eten van houten banden en fietsen op tulpenbollen.

Door: Mark van de Veerdonk

En nee asjeblieft, niet weer dat verhaal over die Canadese parachutist die door ons opa nog persoonlijk naar beneden was geholpen. Nee, niet uit een boom maar van zijn dochter af, met een hooivork. Mijn tante Grada had zich dus persoonlijk laten bevrijden. Kijk, dat kon ook. Een nog pijnlijker feit openbaarde zich pas na het overlijden van mijn vader. Bij het zoeken naar zijn testament stuitte ik per ongeluk op een oud schoolschriftje uit 1943. Voorop stond met grote hanenpoten "nederlans" geschreven. Ik herkende het handschrift van mijn vader meteen. Ik heb het schriftje even doorgenomen, maar heb het daarna meteen achterin de tuin begraven. Het was ronduit schokkend. Ik durf het haast niet te bekennen … maar bijna iedere zin van mijn vader was fout in de oorlog.
Ik heb inmiddels begrepen dat jullie afgelopen vrijdag ook wat bijzonders hebben gevonden uit die tijd. Tijdens werkzaamheden aan de Bobbenagelseweg lag daar ineens oorlogsmunitie, wel 30 stuks, heel mooi naast elkaar in het gras, tenminste als ik de foto van wijkagent Ger Roumen mag geloven. Hij zette alles op internet en vermeldde ook dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het spul die dag nog heeft opgehaald. Op YouTube staat een filmpje van de uiteindelijke explosie. Ik weet niet of je recent nog het ouwe Bernhoven ziekenhuis in Veghel hebt gezien, die ruïne van verwrongen staal en gebarsten beton? Nou, die ravage is dus veroorzaakt door dat gevonden spul uit Rooi. De knal was zó hard dat er bij de verslavingskliniek aan de Schijndelseweg een boom omviel. Twee dagen later hesen ze in Rooi de Russische vlag! Dat zegt genoeg, niet?

Grapje. Nee, op het filmpje zie je enkel een teleurstellend knalletje. Ploefff. Meer was 't niet. Rooi had goud in handen voor het vuurwerk op Bevrijdingsdag, maar heeft het dus verknald. Jammer.