Logo mooirooi.nl
De watermolen bij Wolfswinkel.   | Fotonummer: 84e445
De watermolen bij Wolfswinkel. (Foto: )

Een klein dorpje in een grote oorlog

Sint-Oedenrode - In Rooi is in de oorlog veel gebeurd. De gebeurtenissen op en na 17 september 1944 staan zelfs onuitwisbaar in de wereldgeschiedenis gegrift. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat, met de operatie Market Garden, Sint-Oedenrode als een van de eerste Nederlandse plaatsen werd bevrijd.

In het laatste jaar voor de oorlog en gedurende de Duitse bezetting gebeurde er van alles in Sint-Oedenrode. In DeMooiRooiKrant kijken we met de twee vrienden Ties van de Tillaart en Hend van Rooij (twee Rooise jongens die als tiener de oorlog meemaken in en rond Rooi) terug op die periode.
Onze verslaggever, Hans van den Wijngaard, tekende de afgelopen jaren veel oorlogsverhalen op van Rooienaren die de oorlog meemaakten. Hij bundelde deze verhalen en plaatste ze in het leven van Ties en Hend. Aan de hand van hun belevenissen neemt DeMooiRooiKrant haar lezers mee door deze periode van de Rooise geschiedenis.
Het verhaal is grotendeels gebaseerd op waarheid, momenten van voor en tijdens de oorlog, maar deels is het verhaal ook fictie. Dat neemt niet weg dat datgene dat fictie is, niet echt gebeurd kan zijn. In tegendeel, alles dat de twee vrienden meemaken gebeurde tijdens de oorlog wel ergens in de regio.
Van den Wijngaard, schreef de verhalen op basis van gesprekken die hij in de afgelopen jaren voor deze krant had met mensen die de oorlog in en om Rooi als tiener meemaakten. Daarmee geeft het verhaal, ondanks dat het soms wat spannender zal zijn dan dat de werkelijkheid was, een goed beeld van het leven kort voor en tijdens de oorlog, maar zeker ook over de dagen dat Rooi werd bevrijd.
Vanzelfsprekend zijn niet alleen Ties en Hend, maar ook alle andere personen die in het verhaal een rol spelen fictief. Wanneer iemand een gebeurtenis aan een werkelijk persoon meent te kunnen koppelen, dan wel denkt dat mensen die in Sint-Oedenrode leven of hebben geleefd als held of juist als slechterik worden bestempeld, dan is dat puur toeval.

Lees komende woensdag hoofdstuk 1 van dit intrigerende verhaal!

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!