Logo mooirooi.nl
De Rollé stoommachine van Hoeve Strobol.   | Fotonummer: 558678
De Rollé stoommachine van Hoeve Strobol. (Foto: Hans van den Wijngaard)

Stoommachine Hoeve Strobol krijgt weer vorm

Tijdens het museumweekend dat 4 en 5 mei op Hoeve Strobol wordt gehouden, kan het publiek kennismaken met de stoommachine. Deze machine van het merk R. Wolf uit 1935 is door houtzagerij Rollé uit Schijndel aan Hoeve Strobol geschonken. Dit Schijndels bedrijf had deze machine nog op haar zagerij in het Franse Mognèville staan en vond het de moeite waard dat dit stukje industrieel erfgoed naar Nederland te halen. Een uitdaging die Bert Verbakel en de vrijwilligers van de Hoeve Strobol graag aangingen. Inmiddels hebben de vrijwilligers het grootste deel van de onderdelen gereviseerd en is de opbouw weer begonnen.

De uitvinding van de stoommachine was het begin van het mechanische tijdperk. Langzaam maar zeker wordt dat tijdperk afgesloten en krijgt de digitale techniek de overhand. Toch zijn veel ontwikkelingen die de afgelopen eeuw onze welvaart brachten, geschoeid op de leest die James Watt met de stoommachine binnen handbereik bracht. Denk aan de doorontwikkeling van de stoomtrein naar het huidige railvervoer. Ook is er niet veel fantasie nodig om een parallel te trekken naar de auto met de verbrandingsmotor, die nu doorontwikkeld wordt naar de elektrische auto en de waterstofauto.

Entree en openingstijden
Hoeve Strobol is zowel zaterdag als zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro en kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 5 euro. Parkeren is gratis en de eerste kop koffie of fris is in de entree inbegrepen.

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Moet Rooi een nieuw zwembad krijgen?Reageren!