Foto 5 Een vrachtwagen met open laadbak en met een houtgestookte gasgenerator
Foto 5 Een vrachtwagen met open laadbak en met een houtgestookte gasgenerator

Rooise Streken 8: Geen "Fahrrad" maar "Pferde" terug! En we komen ze zelf wel halen!

Algemeen

Deel 1: Naar Groningen
De geschiedenis over het terughalen van de paarden is opgetekend uit de mond van Ties Aarts als uitvloeisel van de "Verhalentafel" in Nijnsel. Het is een prachtig stukje mondelinge geschiedenis. Het is daarbij ook 'zijn' verhaal zoals hij het zich herinnert. Bij het lezen moet men dan ook bedenken dat het meer dan zeventig jaar geleden is dat de gebeurtenis zich afspeelde. Natuurlijk kunnen dan in iemands herinnering, hoe goed ook, namen, data en gebeurtenissen enigszins door elkaar heenlopen. Daarom moet altijd goed gekeken worden naar mogelijke 'vergissingen' en moeten er vraagtekens gezet kunnen worden bij 'herinneringen' die niet direct in het juiste historisch kader passen. Met dit in gedachten is het verhaal van Ties, zoveel mogelijk in een historisch kader geplaatst – waar nodig aangegeven met owg (onderzoek werkgroep geschiedenis) meer dan de moeite waard en deel van de Rooise geschiedenis.

De Duitse propaganda in WO II schetste een beeld van een modern leger van tanks, vrachtwagens en mobiel geschut. Maar in werkelijkheid stelde de Wehrmacht niets voor zonder paarden. In 1944 waren nog slechts 42 van Hitlers divisies gemotoriseerd, terwijl 222 divisies afhankelijk waren van paarden.(owg)
De dieren trokken karrenvrachten vol voorraden, sleepten zware wapens naar het front en vervoerden verkenners die uitkeken naar de vijand. Officieren reden op een paard, gewone soldaten liepen.(owg)
Paarden waren onmisbaar omdat er door grondstofgebrek niet genoeg voertuigen gebouwd konden worden om alle divisies te kunnen motoriseren. Bovendien was er te weinig benzine om alle tanks en vrachtwagens rijdend te houden. Duitsland gebruikte 2,8 miljoen paarden tijdens de oorlog, waarvan ruim 60 procent de oorlog niet overleefde. Nederland stond in de oorlog ongeveer 115.000 paarden af, waarvan zo'n 90.000 aan het Duitse leger. De overige ruim 25.000 vorderde het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie, veelal tegen betaling.(owg)
Rooi kreeg hier al in de meidagen van 1940 mee te maken want toen de eerste Duitsers zich in de meidagen van 1940 in Sint-Oedenrode vertoonden ontdekten zij de zakken haver die molenaar Frans van Schaijk daar opgeslagen had. Zij schreven op de buitenmuur 'Hafer holen'. Dit was bedoeld voor de Duitsers die hen met paard en kar volgden op hun veroveringstocht. Blijkbaar stond er op de muur niets bij van 'zahlen bitte'!  Deze haverdiefstal werd echter niet zomaar geaccepteerd. Het leidde zelfs tot een rechtszaak voor de Duitse krijgsraad te velde. Hoe deze afliep is onbekend (owg)

Lees volgende week in DeMooiRooiKrant van komende week