Afbeelding

Op het spreekuur...

Algemeen

Sint-Oedenrode - In deze (nieuwe) rubriek geven de huisartsen van Rooi gezamenlijk gezondheidsinformatie. Deze maand: speciaal gericht aan 'onze' tieners: informatie over meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte: wat is dat?

De laatste tijd is er in de landelijke media veel aandacht voor meningokokkenziekte. Wat is dat precies, meningokokkenziekte? Het is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie: de meningokok. Dit is een bacterie die bij veel mensen in de de neus of keel zit zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Meestal word je niet ziek. Als de bacterie in het zenuwstelsel of de bloedbaan terecht komt, kun je in korte tijd ernstig ziek worden, door hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Deze uitingen van de, gelukkig, zeldzame ziekte kunnen soms ernstige blijvende gevolgen hebben in de vorm van allerlei handicaps. De meningokokkenziekte komt op elke leeftijd voor, maar is het meest gevaarlijk voor kleinere kinderen en adolescenten.

Waarom is er nu veel aandacht voor?
Over het algemeen kwam de meningokokkenziekte de laatste jaren weinig voor, maar sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door een besmetting met meningokok type W. Het gaat nog steeds om kleine aantallen: op dit moment krijgt in Nederland 1 op de miljoen mensen per maand de ziekte. De kans dat je meningokokkenziekte krijgt is dus heel klein. Maar type W komt elk jaar meer voor en blijkt vaker dan andere meningokokken ernstige tot levensbedreigende bloedvergiftiging te veroorzaken. Daarnaast presenteert de ziekte zich ook meestal niet met de 'gebruikelijke' symptomen van meningokokkenziekte (naast hoge koorts bijv. nekstijfheid en onderhuidse bloedinkjes) en is daarom extra lastig te herkennen. Bovendien helpen antibiotica niet altijd omdat de ziekte erg snel gaat. Vaak loopt men achter de feiten aan.

Wat wordt er aan gedaan?
Vanwege de opmars van deze ernstige ziekte is een grote vaccinatiecampagne gestart, om verdere verspreiding terug te dringen. Tieners worden opgeroepen tot vaccinatie, omdat in deze groep de ziekte in verhouding vaak voorkomt en ernstig verloopt. Waarschijnlijk spelen jongeren een grote rol in het verspreiden van meningokokken, mogelijk doordat ze meer sociale contacten hebben. Door tieners te vaccineren wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Daardoor vindt ook minder besmetting plaats van andere leeftijdsgroepen. Verder krijgen kinderen van 14 maanden nu via het consultatiebureau een vaccinatie die ook beschermt tegen meningokokken W. Op deze manier kan ervoor gezorgd worden dat de ziekte wordt teruggedrongen. Net zoals in 2002 met meningokok type C.

Tieners: vaccineren dus?!
Om de ziekte goed te bestrijden is het belangrijk dat zoveel mogelijk tieners worden gevaccineerd. Sinds half september 2018 hebben jongeren die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar werden een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. In 2019 krijgen jongeren van 14-18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen, die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Dus, tieners van Rooi: laat je vaccineren! Meer weten? Op www.deelditnietmetjevrienden.nl en op www.RIVM.nl/meningokokken staat meer informatie over de ziekte en de vaccinatie.

Tot het volgende spreekuur, groet van alle Rooise huisartsen