Logo mooirooi.nl
Roel krijgt 'op zijn Volendams' de prijs uitgereikt.   | Fotonummer: bcebc5
Roel krijgt 'op zijn Volendams' de prijs uitgereikt. (Foto: )
Sport

Roel Janssen Nederlands kampioen ijszwemmen

Volendam / Sint-Oedenrode - Op zaterdag 19 Januari heeft Roel Janssen deelgenomen aan het Open Nederlands Kampioenschap ijszwemmen welke voor de vijfde maal werd georganiseerd door open water swimclub in samenwerking met IISA (International Ice Swim Association) in zwembad 'De Waterdam' te Volendam-Edam.

Nadat Roel het laatste open water seizoen succesvol had afgesloten met onder andere twee nieuwe Brabants records op 1000 en 2000 meter schoolslag, vond hij het jammer dat het buitenseizoen was afgelopen en zou hij graag langer doorgaan met zwemmen in buitenwater. Met ijszwemmen dacht hij een nieuwe uitdaging te hebben gevonden. Zwemmen met alleen maar een zwembroek en badmuts in buitenwater met een temperatuur van maximaal vijf graden. Dat leek hem wel wat. Na een vijftal buitentrainingen in de Langspier in Boxtel, om aan de temperatuur te wennen, was hij er klaar voor.
Op naar Volendam, waar op 19 januari de 100 en 200 meters op het programma stonden. Na het inschrijven en een korte medische check door de aanwezige arts mocht Roel deelnemen aan het ONK. Het was voor Roel wel even wennen. Er werd gestart vanuit het water en gedurende heel de race moest het hoofd boven water blijven. Onderwaterfases na het keerpunt waren ook niet toegestaan. Bewegingen in het koude water zijn ook net iets trager. Dit alles resulteerde in eindtijden die tussen 15 en 20 seconden boven de binnentijden liggen. Na twee banen schoolslag in het 50 meter buitenbad in water met een temperatuur van 4,5 graad wist Roel te finishen in een tijd van 1.30.10. Goed voor een eerste plaats in dit internationale veld. Met deze tijd is Roel Nederlands Kampioen schoolslag ijszwemmen geworden. Tevens heeft hij het nationale record uit 2016 met 3,5 seconden verbeterd.
Goed dat het twee nachten gevroren had, omdat de tijden alleen officieel zijn als de watertemperatuur onder de vijf graden is. Een uitstekende prestatie voor Roel voor zijn eerste kennismaking met deze extreme sport.
Zilver was voor Frank Boot en Brons voor Denis Colombe (Frankrijk) Victor den Heijer, de vorige Nederlands record houder kwam nu niet verder dan een 4e plaats.
Met een goed gevoel gaat Roel naar de volgende ijs zwem wedstrijd op 2 februari in Bodegraven. Hier gaat hij twee keer starten: op de 50 en 100 meter vrije slag.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!