Rebeca van Kaathoven, Pim Sittrop, Rien Wenselaar en Danielle Wagenmaker.
Rebeca van Kaathoven, Pim Sittrop, Rien Wenselaar en Danielle Wagenmaker.

Stress, herkent u dat?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stress mag dan wel een gevoel zijn dat iedereen in zijn leven al eens ervaren heeft, maar wat betekent het echt en hoe ga je hier mee om? Soms kan stress ervoor zorgen dat je beter presteert, omdat je enige druk voelt, maar een ander gaat er hard door zweten, loopt vaker naar het toilet of doet 's nachts geen oog meer dicht. Wist u dat mannen vaak agressiever op stress reageren dan vrouwen? Ze pakken het probleem meestal zo snel mogelijk aan en willen het uit de weg helpen. Veel vrouwen daarentegen proberen zich eerst te verzoenen met de situatie en zoeken pas later een oplossing. Mensen die vaak stress of negatieve emoties ervaren hebben vaker last van lichamelijke klachten. Handig dus om hier iets meer over te weten, maar vooral "Hoe pak je dit nou aan?"

Door: Caroline van der Linden

Vier ondernemers; Rebeca van Kaathoven, Pim Sittrop, Rien Wenselaar en Danielle Wagemaker willen met het duurzame ontwikkelingsdoel 'Gezondheid & Welzijn' een verschil maken. Zij hebben daarom samenwerking met elkaar gezocht om een dag te organiseren, "We Mind", rondom het thema Stress.

"Het belooft een interactieve dag te worden", zo vertelt Rebeca. "Naast dat er geluisterd kan worden, is het vooral de bedoeling dat we aan de slag gaan. Stress kan door verschillende factoren ontstaan en iedereen ervaart stress anders. De één wordt 'gek' van het geruzie in huis, de ander voelt zich stilletjes 'niet oké' en weer een ander krijgt knallende hoofdpijn. De We Mind dag heeft dus voor iedereen die ongemak ervaart en daar graag vanaf wil, iets te bieden". Danielle voegt hieraan toe dat niet alleen het WAT wordt verteld, maar vooral het HOE wordt aangeraakt. "Wat stress veroorzaakt kan snel duidelijk worden, maar hoe je ervan af komt, dat is natuurlijk veel belangrijker."

Rebeca van Kaathoven heeft een praktijk 'AcuVitas' voor acupunctuur en Tui Na massage. Dagelijks behandelt ze mensen die last hebben van onder andere slaapproblemen, depressie, menstruele klachten, auto-immuun ziektes, vermoeidheid, allergie of spanning. Deze klachten zijn veelal een gevolg van stressvol leven. In onze westerse geneeskunde zijn we gewend om te kijken naar de lichamelijke klachten die mensen hebben. Rebeca heeft veel kennis opgedaan van de oosterse geneeskunde. In de Chinese geneeskunst wordt een lichamelijke klacht bekeken vanuit het geheel. Daarmee pak je niet alleen de symptomen aan, maar wordt ook de onderliggende oorzaak meegenomen. Vanzelfsprekend gaat zij op de We Mind dag vertellen over wat stress met je lichaamsenergie doet, hoe je met eenvoudige drukpunten, zelf stressklachten kunt verminderen. Als het zelf niet lukt? Dan kan acupunctuur of een Tui Na massage helpen bij het hertstel van evenwicht van je levensenergie bij stress.

Pim Sittrop en Rien Wenselaar geven aan dat er niets fijner is dan pijnvrij te zijn. Vanuit hun onderneming 'E-volvement', helpen zij mensen via de TMS-methode van hun pijn af. Deze methode geeft een vernieuwende benadering van chronische pijn. Inmiddels weten Pim en Rien dat chronische (pijn)klachten geneesbaar zijn. De oorzaken van die klachten hebben veelal te maken met onbewuste en ongewenste emoties. Deze methode komt op de We Mind dag natuurlijk uitgebreid aan de orde.

Danielle Wagemaker zegt dat ze veel te maken heeft met ouders die onder constante druk en stress staan. Zij lopen de hele dag 'op eieren'. Met haar bedrijf 'Anmelin', helpt zij ouders van pubers met moeilijk gedrag. Jongeren en ouders worden tegenwoordig weggeblazen door de invloed die smartphones en games hebben op het gezin. Het is vaak een heel gedoe om hierover tot heldere afspraken te komen. En als er eindelijk afspraken lijken te zijn, worden ze opnieuw ter discussie gesteld door één van de gezinsleden. Eigenlijk wil je hierover gewoon afspraken en regels die werken en ook nog eens langere tijd standhouden. Een hele uitdaging dus. Danielle geeft aan dat ze tijdens de We Mind dag vooral met ouders aan de slag wil om hen te laten zien en ervaren hoe je, samen met je puber, tot afspraken over gamen en smartphone gebruik komt, zodat de stress die dit vaak oplevert voor eens en voor altijd weg kan blijven.

Ik heb met vier zeer enthousiaste en gedreven ondernemers gesproken en ben zeer benieuwd naar de We Mind dag. Pim, Rebeca, Rien en Danielle hebben beloofd snel de details van deze dag bekend te zullen maken. Het is in ieder geval op zondag 24 maart van 9.30 -15.30 uur. De locatie wordt een speciale, maar dat houden ze nog even geheim. Hou dus goed DeMooiRooiKrant, Facebook, Twitter of LinkedIn in de gaten, want hier ga je meer van horen.